FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt30/03/2010

Rätt att bo kvar i lägenheten då förhållande upphör

Jag vill att min man flyttar ut .Lägenheten är skriven på mig och har varit sedan innan vi träffades .Hur lång tid måste jag ge honom innan jag kan kasta ut honom .Jag har bott i lägenheten ensam med min dotter sedan tidigare förhållande och jag och min man har ett gemensamt barn .

Lawline svarar

Tack för din fråga! Eftersom lägenheten är skriven på dig blir du ,formellt sett, i förhållande till din make att se som hyresvärd. Enligt Hyreslagen, kapitel 12 Jordabalken, skall hyresavtal på obestämd tid sägas upp för att upphöra och uppsägningstiden för bostadslägenhet är tre månader, jämför 3§ samt 4 § 12 kapitlet JB. Eftersom din make bott i din lägenhet, dvs att hyresgästens bostad har utgjort en del av hyresvärdens bostad, har han ingen rätt att få hyresavtalet förlängt. Detta stadgas i 45 § 12 kapitlet JB. De regler som framförallt blir relevanta i er situation är de som avser den gemensamma bostaden och som aktualiseras i det fall skilsmässa och därmed bodelning skall genomföras. Vid bodelning till följd av skilsmässa skall allt giftorättsgods ingå, dvs. endast det som är makarnas respektive enskilda egendom undantas. Utgångspunkten är att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods, dvs. egendom presumeras vara giftorättsgods. Endast om lägenheten är en bostadsrätt samt är din enskilda egendom till följd av tredjemansförordnande, (såsom villkorad gåva, testamente eller arv) kommer den helt att undantas. I annat fall kommer en behovsprövning samt skälighetsbedömning att ske där man ser till vem av er som bäst behöver bostaden. Hänsyn tas då till exempelvis till vem av er som har vårdnaden av ert gemensamma barn. Detsamma gäller i det fall lägenheten är en hyresrätt. Lycka till!
Louise Albertson - WittingRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000