Lawline svarar
Hej,
bestämmelser om äktenskapsskillnad finns i 5 kap. Äktenskapsbalken (ÄktB), se https://lagen.nu/1987:230#A2. Vid äktenskap gäller huvudregeln att vardera maken äger sin egen egendom samt har sina egna skulder. Äganderätten skall inte förväxlas med den giftorätt som aktualiseras vid ett äktenskaps upplösning. Giftorätten innebär att varje make, om det inte avtalats om att egendomen skall vara enskild, har ett anspråk på den andre makens tillhörigheter.
Huvudregeln innebär att vardera maken svarar för sina skulder. Härrör skulden från giftorättsgods dras det från den skuldsattes giftorättsdel innan bodelning görs. Detta betyder att även den make som inte står som låntagare i förlängningen kommer stå för skulden då den totala mängd giftorättgods som skall gå till bodelning nu har minskat. Skulle istället skulden härröra från en makes enskilda egendom skall naturligtvis skulden dras mot värdet av den enskilda egendomen, detta innebär att den andra maken inte påverkas. Skulle dock skulden överstiga värdet av den enskilda egendomen kan underskottet komma att dras från makens giftorättsgods innan bodelning görs. I detta fall påverkas därmed även den andra maken. Reglerna om dessa fördelningar finns i 10 samt 11 kap. ÄktB, se https://lagen.nu/1987:230#A3.
Efter ett äktenskap upplösts gäller som huvudregel att var och en skall stå för sin egen försörjning. I vissa fall kan det dock bli aktuellt att den ena maken under en övergångsperiod betalar underhållsbidrag till den andra. Detta framgår av 6 kap. 7 § ÄktB, se https://lagen.nu/1987:230#K6P7S1. För att detta skall bli aktuellt krävs dock att en avvägning görs mellan den betalandes förmåga att ge bidrag samt det behov som finns hos den andre av att få hjälp med underhåll. Av samma paragraf, men i dess tredje stycke, framgår även att det i vissa väldigt speciella fall kan bli aktuellt med bidrag under en längre period. För att ett långvarigt bidrag skall kunna utges krävs dock att det varit fråga om ett långvarigt äktenskap samt att synnerliga skäl föreligger. Detta innebär att behovet av stöd skall bero på äktenskapet, det krävs därmed ett orsakssamband. Ett exempel skulle kunna vara att makarna under äktenskapet kommit överens om att en av dem skall vara hemma för att ta hand om barn och samtidigt hjälpa och stötta den andra i karriären istället för att själv arbeta.
Med vänliga hälsningar,