FrågaSTRAFFRÄTTTrafikbrott12/05/2025

Olovlig körning på grund av utländskt körkort

Min sambo är från USA. Hon har varit folkbokförd i Sverige sedan 2013. Hon har tagits i traffikkontroll för olovligkörning då hon körde på amerikansk körkort. Vi stor vid poliskontroll ni och hon ska förhöras snart. Är det något vi ska tänka på? Ska vi be de att vänta och ge oss tid att skaffa advokat?

Lawline svarar

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga. Jag kommer att använda mig av Körkortslagen (KL), Lagen om straff för vissa trafikbrott (TBL), Rättegångsbalken (RB) och Brottsbalken (BrB) i mitt svar.


Olovlig körning
Om någon uppsåtligen kör ett fordon utan att vara berättigad till det, döms denne för olovlig körning till böter. Om personen i fråga tidigare haft körkort som blivit återkallat eller om brottet skett vanemässigt eller annars är att anse som grovt, kan det utdömas fängelse i upp till sex månader (3 § TBL). I prop. 1958:69 s. 121 anges att fall som bör inbegripas under den strängare bestämmelsen är då någon bevisligen fört motorfordon olovligt vid ett flertal olika tillfällen och brottet sålunda kan sägas ha skett vanemässigt.


Personbil får endast köras av den som har ett gällande körkort för fordonet (2 kap. 1 § KL). Om någon har ett körkort utfärdat i en stat utanför EES (exempelvis USA) så gäller inte det körkortet i Sverige om innehavaren har varit folkbokförd i Sverige i mer än ett år (6 kap. 2 § KL).


Eftersom din sambo varit folkbokförd i Sverige i mer än ett år så gäller inte hennes körkort. Det finns därför en risk att hon gjort sig skyldig för olovlig körning. Det finns även en risk ett det eskalerar till grov olovlig körning om det framkommer att din sambo har kört bil utan att varit berättigad till det i över tio år (sedan hon flyttade till Sverige och ett år förlöpt). Detta förutsätter dock uppsåt.


Uppsåt och villfarelse
Det finns tre olika typer av uppsåt. Något av dessa måste föreligga samtidigt som rekvisiten för ett brott är uppfyllda, för att en person ska kunna hållas ansvarig för ovan brott.

  • Avsiktsuppsåt
    • Gärningsmannen avser att åstadkomma en följd med sin handling eller vet om att en särskild omständighet föreligger.
  • Insiktsuppsåt
    • Gärningsmannen inser att följden praktiskt taget kommer att inträffa eller att det praktiskt taget är säkert att omständigheten föreligger, men är inte likgiltig inför detta.
  • Likgiltighetsuppsåt
    • Gärningsmannen inser att det finns en viss risk att följden skulle inträffa eller en viss omständighet föreligga, och gärningsmannen är likgiltig inför riskens förverkligande eller att omständigheten föreligger.
    • Den “lägsta” formen av uppsåt, angränsar på oaktsamhet

Typiskt sett krävs inte kunskap om bakomliggande lagstiftning för att en person ska kunna straffas för att ha begått ett brott. Man brukar tala om att okunnighet om lagen inte ursäktar gärningen. Det finns dock undantag till denna regel. Eftersom din sambo hade ett utländskt körkort är det så att hon kan invända att hon var under uppfattningen att hennes utländska körkort var giltigt i Sverige och att hon inte visste om att det finns någon tidsbegränsning för giltigheten. Detta blir även ett argument om att hon inte agerade med uppsåt. Om domstolen finner henne trovärdig måste åklagaren då motbevisa denna villfarelse (NJA 2019 s 721). Eftersom hon varit folkbokförd i Sverige i över 10 år är sannolikheten dock låg för att hon ska kunna hävda detta med framgång.


Det finns ett rättsfall med en snarlik situation. En person som bott i Sverige i fyra år hade inte vidtagit några åtgärder för att förvissa sig om han hade rätt att köra bil i Sverige med sitt körkort från Makedonien. Personen, som måste ha insett risken för att han inte hade rätt att köra bil i Sverige utan någon begränsning i tid, hade genom att ändå köra bil förhållit sig likgiltig inför risken att han inte hade rätt att göra det. Han dömdes därför för olovlig körning (RH 2018:30).


Påföljd
Olovlig körning av normalgraden medför enligt praxis cirka 30 dagsböter, vilket är det lägsta möjliga antalet dagsböter som kan dömas ut. Skulle brottet anses vara grovt så består straffskalan av fängelse mellan 14 dagar och 6 månader.


Enligt huvudregeln ska någon inte dömas fängelse om om brottets straffvärde är under 1 år i fängelse (30 kap. 4 § BrB). Alternativ till fängelse är villkorlig dom (30 kap. 4 § BrB) eller skyddstillsyn enligt 30 kap. 9 § BrB), dessa kan kombineras med samhällstjänst, dagsböter eller andra föreskrifter. För att fängelse ska komma på tal istället för en villkorlig dom eller skyddstillsyn krävs att gärningsmannen har återfallit i brott, begått en gärning med ett högt straffvärde eller ett så kallat "artbrott". Att ett brott är ett "artbrott" innebär att det är en brottstyp som man ser särskilt allvarligt på och därför gärna dömer ut fängelse även om straffets längd är kort. Enligt RH 2017:35 är just grov olovlig körning ett sådant artbrott och fängelse är inte uteslutet. Att någon är tidigare ostraffad medför dock oftast att villkorlig dom utdöms istället för fängelse, även i fråga om artbrott.


Om din sambo skulle finnas skyldig till olovlig körning av normalgraden blir straffet troligtvis 30 dagsböter. Om hon skulle finnas skyldig till grov olovlig körning blir straffet troligtvis villkorlig dom förenad med upp till 150 dagsböter, men ett kortare fängelsestraff är inte uteslutet.


Försvarare och rätten till att vara tyst
Om ett misstankesförhör hålls med din sambo så har hon vissa rättigheter enligt 21 kap. 3 a § RB. Utgångspunkten är att den misstänkte endast ska förordnas en offentlig försvarare, om han eller hon så begär det. I fall den misstänkte begär det, ska rätten förordna en offentlig försvarare för honom eller henne om (a) den misstänkte är anhållen eller häktad eller (b) det för brottet som den misstänkte är misstänkt för inte är föreskrivet lindrigare straff än 6 månader (21 kap. 3 a § 1 st. RB). Eftersom sex månader är maxstraffet för brottet kan inte en offentlig försvarare anordnas på den punkten. En offentlig försvarare kan dock förordnas därutöver

  1. om den misstänkte är i behov av försvarare med hänsyn till utredningen om brottet,
  2. om försvarare behövs med hänsyn till att det är tveksamt vilken påföljd som ska väljas och det finns anledning att döma till en annan påföljd än böter eller villkorlig dom eller sådana påföljder i förening, eller
  3. om det i övrigt finns särskilda skäl med hänsyn till den misstänktes personliga förhållanden eller till vad målet rör.

Eftersom din sambo är utländskt och kan med större trovärdighet hävda okunskap om lagen kan det utgöra skäl nog för att förordnas en offentlig försvarare, det är dock inget som är garanterat. Har hon inte rätt till en offentlig försvarare kan hon alltid anlita en privat sådan.


Din sambo har även rätten att vara tyst när hon blir förhörd. Hon är inte tvingad till att svara på frågorna. Att svara på frågorna kan dock vara både till fördel och nackdel för din sambo. Eftersom det finns en risk att situationen kan utvecklas till en misstanke om grov olovlig körning baserat på vad ni berättar för polisen skulle jag dock råda er att begära en offentlig försvarare eller anlita en privat sådan innan ni svarar på specifika frågor från polisen. Ni kan be polisen om att få bli förhörda vid ett senare tillfälle. Om det inte skulle gå kan ni bara välja att inte svara på frågorna, om det är ett tillvägagångssätt ni vill använda.


Sammanfattning
Din sambo har troligtvis gjort sig skyldig till olovlig körning, vilket ger 30 dagsböter i som påföljd. Det finns en risk att det kan röra sig om grov olovlig körning, i vilket fall påföljden kan bli allt från villkorlig dom förenad med dagsböter till kortare fängelsestraff. Ni kan begära att få en offentlig försvarare eller anlita en privat sådan om ingen tilldelas er. Ni kan begära att få hålla förhöret vid ett senare tillfälle, eller bara välja att inte svara på frågorna utan en försvarare närvarande. Eftersom det kan eskalera från normalgrad olovlig körning till grov olovlig körning skulle jag råda er till att vara försiktiga med vad ni säger om ni inte har en försvarare närvarande. Om ni väljer att prata med polisen och svara på deras frågor bör ni understyrka att din sambo inte hade något uppsåt alls till olovlig körning och var under förståelsen att hennes körkort var fullt giltigt.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Trafikbrott? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo