Yttrandefrihet på idrottsevent?

2017-03-09 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! vi går på hockey håller upp en banderoll där det står AVGÅ NC, efter 1min kommer ordningsvakter och sliter den ur händerna på oss, min fråga får de göra så har jag inte yttrandefrihet i en sporthall, i övrigt så fick vi veta från vd´n att de tolererar inte sånt i hallen och menade att detta var person påhopp och då sa vi att vi har yttrandefrihet varpå vd´n kontra det gäller inte i hockeyhallen. Vad gäller i detta fall?Med vänlig hälsning,: Gillar inte NC
SVAR

Hej och tack för att du vände dig till Lawline med din fråga!

I Sverige är var och en gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet. Detta följer av grundlagen (2 kap 1 § regeringsformen) Det viktiga i bestämmelsen för din situation är orden "det allmänna". Någon yttrandefrihet i privata sammanhang finns således inte. Arrangören av av hockeymatchen har således rätt att kräva att dess besökare inte gör vissa saker.

Hoppas att svaret hjälpte och tack än en gång för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1313)
2021-07-30 Krävs det tillstånd för värdepappersrörelse om man vill investera i finansiella instrument via ett AB?
2021-07-29 Vapenlicens LOB
2021-07-27 Vart ska man vara folkbokförd?
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?

Alla besvarade frågor (94413)