Verkan av adoption

2017-02-21 i Adoption
FRÅGA
Hej! Mitt barnbarn som är myndig (18 år) har lämnat in ansökan om att bli adopterad av sin mammas man. Som farmor är jag inte säker på att barnbarnet iinser vad det innebär att bli adopterad. Till saken hör att mamman har under hela barnbarnets uppväxt försvårat förhållande till pappan och även pratat om när han blir 12 så får han bestämma själv. Hon har hela tiden sett fram mot denna dag då han fyllde 18. Tilläggas kan att mamman påverkar barnbarnet väldigt mycket.Förutom att barnbarnet klipper bandet med sin pappa och även halvsyskon, farföräldrar etc. Finns det några ytterligare saker barnbarnet bör tänka på om adoption? Vad jag förstår så kan han inte ångra sig längre fram tiden.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Krav för att genomgå en adoption är att mannen i fallet är gift med mamman. Det krävs ytterligare personens samtycke, men framförallt barnets. Då personen har fyllt 18 år krävs inte längre föräldrarnas samtycke.

Då samtycke har hämtats och ansökan lämnas in ska rätten pröva om det är lämpligt att adoption äger rum. Tillstånd ska därefter meddelas om adoptionen är till fördel för barnet. Hänsyn ska tas till bl.a. om sökanden har uppfostrat barnet eller vill uppfostra det med hänsyn till personliga förhållanden mellan barnet och sökanden. Man kan även beakta annan särskild anledning. När det gäller adoption av en vuxen person har det ansetts att det klart ska framgå att adoptionen befäster ett personligt förhållande mellan sökanden och adoptivbarnet av väsentligen samma slag som det föreligger mellan föräldrar och barn.

Vid bedömningen ska rätten vidare även ta hänsyn till barnets vilja med beaktande till barnets ålder och mognad. I fallet verkar det, som du säger, framgå att barnet har en tydlig vilja.

Viktigt att ha i åtanke vid adoption är, då en adoption går igenom, kommer alla rättsliga band att skäras av från den tidigare föräldern (pappan i fallet). Detta innebär att all form av arvsrätt utsläcks. Vidare kommer det få arvsrätt från personen som har adopterat, samt i övrigt ha samma rättigheter som ett biologiskt barn till denna person och vidare likställas rättsligt biologiskt barn till denna person.

Precis som du säger kan man inte upphäva en adoption. För det fall personen skulle ångra sig kan barnet däremot eventuellt adopteras av den biologiska fadern, för att än en gång få vidare rättsställning som barn till denna.

Hoppas att svaret hjälpte dig, för vidare hjälp hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå, genom att klicka på länken "Boka tid med jurist" ovan.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (601)
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?

Alla besvarade frågor (94414)