Vem står risken för varan under transportköp?

2019-08-07 i Köplagen
FRÅGA
Hej,Har lagt ut en annons på blocket om att jag ska sälja en dator. Jag bor i södra Sverige och min köpare bor i norra Sverige. Jag kommer således att skicka datorn via posten. Undrar därför vem som är ansvarig för datorn om den förloras eller skadas under transporten? Vi har inte avtalat om någonting gällande detta.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom jag utgår från att du säljer din dator i egenskap av privatperson samt då ni inte har upprättat ett avtal mellan er så blir köplagen (KöpL) tillämplig.

Vem ansvarar för datorn under leveransen?

Du som säljare står risken för datorn fram tills det att den är överlämnad till köparen och du som säljare ansvarar för eventuella skador under denna tid (13 § KöpL). Det blir dock av vikt att se till när datorn anses vara överlämnad till köparen då detta kan skilja sig. I ditt fall kommer det att bli aktuellt att se till transportköp då du avser att skicka datorn till köparen via post (7§ KöpL).

Eftersom leveransen inte kommer ske inom en och samma ort så kommer varan att anses överlämnad till köparen vid den tidpunkt som transportföretaget tar emot datorn (7 § 2 stycket KöpL). Det är även från denna tidpunkt som köparen står risken för eventuella skador på datorn eller att paketet går förlorat.

Jag hoppas att detta gav dig svar på din fråga!

Vänligen,

Evelina Sjöberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A0 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-08 12:27
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1053)
2019-10-16 Företags rätt att häva köp från leverantör
2019-10-13 Avtal har företräde framför köplagen
2019-10-13 Vad gör jag när jag köpt en bil med felaktig mätarställning?
2019-10-10 Har en säljare rätt att sälja vidare en vara som betalats för, men inte hämtats?

Alla besvarade frågor (73759)