FrågaFAMILJERÄTTBodelning28/11/2023

Vem står för kostnaden för en bodelningsförättare?

Måste jag som ansökt om en bodelningsförättare, betala det själv ? 

Lawline svarar

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline. Jag tolkar din fråga som att du undrar över vem som står för kostnaden för en bodelningsförrättare vid bodelning. För att besvara din fråga kommer jag att hänvisa till äktenskapsbalken, förkortad ÄktB.

Tingsrätten kan förordna en bodelningsförrättare i det fall makarna inte kommer överens om bodelningen (17 kap. 1 § ÄktB). Bodelningsförrättaren har rätt till arvode och ersättning för sina utgifter (17 kap. 7 § första stycket ÄktB). Som utgångspunkt ska dessa kostnader fördelas lika mellan makarna (17 kap. 7 § andra stycket ÄktB). Det finns dock två fall då bodelningsförrättaren har rätt att bestämma en annan fördelning: dels om den ena maken genom vårdslöshet eller försummelse har orsakat ökade kostnader alternativt om makarnas ekonomiska förhållanden ger särskild anledning till det (17 kap. 7 § andra stycket ÄktB).


Det ska också nämnas att makar solidariskt ansvarar för ersättningen till bodelningsförrättaren, vilket innebär att bodelningsförrättaren kan kräva betalning från vem som helst av makarna på hela summan. Den make som betalar bodelningsförrättaren kan sedan kräva den andra maken på betalning (17 kap. 7 § tredje stycket ÄktB).


Jag hoppas mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline.

Vänliga hälsningar,

Minou LionRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000