Vem ska betala för bouppteckningen?

FRÅGA
Hej! Vem skall betala bouppteckningen?Min sambo avled för 7 månader sedan.Han hade 2 vuxna barn - dödsbodelägare.Jag räknades som legetarie.Räkningen för bouppteckningen gick på 35 002 kr.I arvsuppgöret har dödsbodelägarna krävt mig på halva summan.Jag trodde att faktura för bouppteckning bekostas av dödsboet/dödsbodelägarna.Vem har rätt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar vem som ska betala för bouppteckningen vid en persons bortgång.

Det är i första hand ur dödsboets tillgångar som bouppteckningskostnader ska betalas. Som arvinge (dödsbodelägare) blir man inte ansvarig för den avlidnes skulder, utan de skulder som inte kan betalas ur dödsboet måste avskrivas.

Om tillgångarna i ett dödsbo understiger skulderna finns det inget lagreglerat för hur skulderna ska prioriteras. Kostnader för bouppteckning brukar dock generellt sagt prioriteras (10 § Förmånsrättslagen).

Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till är det möjligt att ansöka om ekonomiskt bistånd för kostnaderna för bouppteckning hos socialkontoret hos kommunen (4 kap 1 § Socialtjänstlagen). Kommunen gör då en ekonomisk prövning och avgör om det finns behov för ekonomiskt bistånd.

Detta innebär alltså att varken du eller dödsbodelägarna ska stå för den kostnaden.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1111)
2021-10-17 Är jag skyldig att betala min avlidne mammas skulder?
2021-10-02 När anses en bouppteckning vara avslutad?
2021-09-29 Kan jag överklaga bouppteckning för att hävda dold samäganderätt?
2021-09-29 Får en dödsbodelägare agera utan de andra dödsbodelägarnas samtycke?

Alla besvarade frågor (96428)