Vem har rätt till gemensamt ägda fordon vid makes bortgång?
Min fru och jag har köpt några fordon tillsammans. På grund av billigare försäkring så är alla registrerade på henne.
Om hon(gud förbjude) skulle gå bort, kommer hennes särkullbarn att ärva dessa fordon då. Vi har inte skrivit något äktenskapsförord eller testamente.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Äktenskapsbalk (1987:230) reglerar ägandet mellan makar och Ärvdabalk (1958:737) reglerar arvsrätten.
Egendomen
7 kap. 1 § Äktenskapsbalken säger att en makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Eftersom ni inte har upprättat något äktenskapsförord är fordonen giftorättsgods, detta trots att försäkringen står på din fru.
Vid ett dödsfall görs "på pappret" en bodelning mellan makarna. "På pappret" eftersom den ena parten är avliden. Eftersom fordonen är giftorättsgods kommer värdet av dem fördelas lika mellan er. Det innebär att halva värdet är hänförligt som din frus giftorättsgods och den andra halvan som ditt giftorättsgods.
Värdet av giftorättsgodset fördelas lika mellan makarna vid bodelningen och det kan i praktiken innebära att du får fordonen på din lott eller att din fru får dem helt på sin lott. Det är alltså redan här möjligt att du väljer att tillräkna dig bilarna till det värde du ska få ut vid bodelningen.
Arvsrätt
Om det ändå är så att bilarna av någon anledning tillfaller din fru vid bodelningen har makar arvsrätt efter varandra, detta framgår av 3 kap. 1 § Ärvdabalken. Det innebär att du ärver din fru med fri dispositionsrätt, dvs. du får förfoga och göra dig av med egendom men inte genom gåva betydligt minska arvets storlek.
Särkullbarn har dock rätt att direkt få ut sin laglott, 3 kap. 1 § Ärvdabalken. Barnen har alltså rätt att kräva ut sin respektive laglott av din frus egendom. De har rätt till värdet av sin laglott och det behöver alltså inte vara fordonen utan det är godtagbart så länge de får ersättning som uppgår till det värdet de är berättigade till.
Sammanfattning
Du har alltså möjlighet att ta fordonen på din lott vid en eventuell bodelning på grund av dödsfall. Så länge värdet delas lika mellan er. Om fordonen ändå skulle tillkomma din fru så har makar arvsrätt efter varandra. Särkullbarn har rätt att få ut sin laglott direkt men de är endast berättigade värdet av laglotten och du kan således ersätta dem med annat än fordonen.
I praktiken kommer fordonen inte att tillfalla särkullbarnen om du inte skulle vilja det.
Hoppas att du fick din fråga besvarad och tveka inte att höra av dig igen om du har några funderingar!
Vänligen,