Vem får utfärda felparkeringsavgifter?

2017-04-30 i Parkeringsböter
FRÅGA
Angående Parkeringsvakters rättigheter! Måste parkeringsvakter vara godkända utav ngn myndighet för att få rättighet att utfärda bot? Det är ju ändå ett slags straff parkeringsvakten utdelar!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Parkeringsövervakning innefattar en form av myndighetsutövning mot enskild när verksamheten utövas på allmän mark. Att övervaka parkeringsplatser på privat tomtmark utgör däremot inte myndighetsutövning och kan utföras av markägaren själv (se lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP)).

På allmän mark

Bestämmelser om parkeringsanmärkningar och betalningsansvar för felparkeringsavgifter finns i lagen (1976:206) om felparkeringsavgift.

Parkeringsanmärkningar får meddelas av en polisman eller av en sådan parkeringsvakt som avses i lagen (1987:24) om kommunal parkeringsövervakning m.m (LKP) (se 5 § lagen om felparkeringsavgift).

Parkeringsvakter ska ha genomgått lämplig utbildning för uppgiften och förordnas av kommunen samt är arbetstagare hos kommunen, andra kommuner, kommunala parkeringsaktiebolag samt vissa trafikaktiebolag och bevakningsföretag (5 och 6 § LKP). Ett förordnande som parkeringsvakt fattas genom ett beslut av kommunen om anställning som parkeringsvakt eller motsvarande.

En parkeringsvakt anställd i ett auktoriserat bevakningsföretag ska vidare vara godkänd av länsstyrelsen (se lagen (1974:191) om bevakningsföretag).

Utöver detta finns inga andra krav för att utse parkeringsvakter.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Anna Holmström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (473)
2021-07-19 Markägares rätt att utfärda kontrollavgift
2021-07-14 Kan jag överklaga parkeringsboten om jag parkerat för nära en korsning?
2021-07-09 kontrollavgift trots p-skiva - vad gäller?
2021-07-06 Kan man få två parkeringsböter på samma ställe under 24 timmar?

Alla besvarade frågor (94257)