Vem får ensamrätt till bostad?

2017-06-29 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Min fru och jag ska skilja oss och min fråga gäller vårt boende. Vi har varit skrivna på samma adress i 3 år men det är hon som står på kontraktet.Nu vill hon slänga ut mig och jag är medveten om sambolag samt att den som har störst behov till lägenheten kan kräva ensamrätt. Jag flyttade ner från Stockholm till Malmö och har ingen möjlighet att bara sticka. Hon har nu blivit polisanmäld för dödshot mot grannar och mer problematik i huset sen innan som jag inte visste då. Alla grannar vill att jag stannar men att hon försvinner. Hon har sen tidigare massa problem med droger och annan brottslighet som gjort att flera i huset nu är rädda för henne. Självklart även dömd för drogsmuggling, pengatvätt mm. Inget av detta visste jag innan vi gifte oss. Vad har jag för rätt att kräva ensamrätt på lägenheten ? Hon har även hyrt ut svart för massa pengar som nu ligger hos hyresnämden, hon vet att om vår fastighetsägare får reda på detta så förlorar hon lägenheten ändå. Hon har gjort detta innan och blev då varnad av fastighetsägaren. Själv så lever jag under ständigt hot och har blivit så dålig att sjukhus krävdes , hur ser lagen ut? Jag kan visa kontoutdrag på vem som betalat hyra ( jag) Grannarna är villiga att kontakta fastighetsägaren för att stödja min sak , dom vill verkligen att jag stannar!Lite luddigt men jag hoppas att ni förstår?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej!
Och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Först vill jag påpeka att sambolagen inte är aktuell i ert fall, då ni verkar vara gifta. Istället gäller då äktenskapsbalken. I äktenskapsbalken finns en regel som säger att vid eventuell skilsmässa så har, om det är skäligt, den som har störst behov av bostaden rätt att behålla den, äktenskapsbalken 11:8. Tillfällen då denna regel kan bli aktuell är tex om ena maken får ensam vårdnad över barnen eller om ena maken har särskilt svårt att skaffa annan bostad. Jag kan inte fatta ett beslut i frågan om du har möjlighet att få ensamrätt till bostaden, utan det får domstolen avgöra. Men de omständigheter du räknar upp, tex att grannarna vill att du ska bo kvar och att din sambo begått brott mm, anser jag saknar betydelse i frågan.

Hoppas du fått svar på din fråga!


Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2841)
2021-08-04 Rätten till att överta bostad vid bodelning enligt sambolagen
2021-08-03 Hur värderas fastighet vid bodelning?
2021-08-03 Hur räknar man ut bodelningslikviden?
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom

Alla besvarade frågor (94634)