Vem får bo kvar vid äktenskapsskillnad

2016-11-08 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Min man och jag bor i en hyresrätt sedan december 2007. Enbart han står på kontraktet. Vi gifte oss 2007 och nu ska vi skiljas. Vi vill byta lägenheten till två mindre och om jag har förstått rätt så har jag lika mycket rätt eftersom vi är gifta även om det bara är han som står på hyreskontraktet. Om vi skiljer oss nu innan vi byter lägenheten, har jag då lika mycket rätt eller förlorar jag den? Kan jag riskera att stå utan bostad eller gäller någon form av besittningsrätt?Tack på förhand för svar.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst vill jag beklaga skilsmässan. Det är en tuff period i livet och inte minst juridiskt krånglig i flera situationer.

En hyresrättslägenhet har i juridisk mening inget pengavärde (då detta förbjuds av 12 kap. 65 § jordabalken) och den rätt du talar om är således en nyttjanderätt, dvs. att du har lika rätt som honom att nyttja lägenheten.

När ett gift par skiljs och en måste flytta, men de inte kan komma överens om vem, gör man en prövning om vem som har bäst behov av lägenheten. Ska exempelvis en make huvudsakligen bo med ett hemmaboende barn, ger detta normalt denna make rätt att bo kvar i lägenheten och den andre måste flytta. Lika så tittar man på makarnas enskilda ekonomiska förhållanden, vem som kan få en ny lägenhet snabbast och så vidare. Detta gäller även om en hyresrätt bara står på den ena maken och om den eventuellt tagits in i äktenskapet som enskild egendom via äktenskapsförord.

Om ni inte kan komma överens om vem som är i bäst behov av boendet kan ni vända er till tingsrätten som då förordnar er en bodelningsförrättare. Själva ansökan är ungefär 900:- och till det kommer kostnader för bodelningsförrättaren, vilket ni förutsätts dela lika på.

Det har mig veterligen ännu inte prövats av domstol den situationen du föreslår först, dvs vem som har nyttjanderätt till vad när en hyresrättslägenhet byts mot två hyreslägenheter. Sannolikt blir det som du säger, att vardera part tar över varsin hyresrätt, men detta är såklart spekulationer. Jag tycker det låter som en bra lösning du föreslår, att försöka byta hyresrätten mot två mindre för att undvika att en blir lämnad utan lägenhet, men då det inte prövats kan jag tyvärr inte ge ett säkert svar. Det blir, om ni beslutar om det men inte kommer överens, upp till bodelningsförrättaren att pröva vem som har rätt till vad.

Jag önskar er lycka till och hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (969)
2020-10-28 Ingår hus i bodelningen som ena maken äger?
2020-10-27 Hur långt sträcker sig en boutredningsmans befogenhet?
2020-10-26 Kan jag tvingas att flytta från den gemensamma bostaden efter bodelning?
2020-10-26 Äktenskapsskillnad i Sverige om gift i USA

Alla besvarade frågor (85501)