Vem bestämmer om umgängets omfattning?

2017-10-28 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hejsan Lawline!Ang umgängerätt. Föräldrar emellan.Hur tolkar man den lagen. Tacksam för hjälp!Har vårdnadhavaren rätt att bestämma umgängets omfattning? Och hur isåfall om svar ja, har denne rätt att bestämma omfattning? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor som rör vårdnad, boende och umgänge regleras i Föräldrabalkens 6 kapitel. Umgängets utformning regleras framförallt i 15 och 15 a §§, se här.

Bestämmelser om barns rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med är just en rättighet som barnet har och inte föräldern. Detta för att alla beslut som rör barn enligt lag utgår från barnets bästa. Det är båda föräldrarna som ansvarar för att barnets behov av umgänge tillgodoses.

Om föräldrarna är överens kan de själva avtala om hur umgänget ska se ut, avtalet måste i sådana fall även godkännas av socialmänden. Familjerätten kan hjälpa till med samarbetssamtal om föräldrarna har svårt att komma överens. Om inte det heller fungerar kan tingsrätten fastställa umgängets utformning i en dom.

Sammanfattningsvis och som svar på dina frågor är det alltså inte en vårdnadshavare som har rätt att bestämma hur umgänget ska se ut. Antingen kommer man överens eller så avgör tingsrätten omfattning och utformning.

Hoppas att det här var svar på dina frågor!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95697)