Vårdnad om barn – växelboende

2015-01-31 i Barnrätt
FRÅGA
hejjag och min sambo separerades för ett år senvi har gemensam vårdnad om vårt dotter snart 5 århon arbetar skift det innebär att jag i praktiken har dotter mycket mer och hon är tvunget att hoppa fram och tillbaka mellan oss för att kunna vara med mamma jag vill att hon ska bo hos mig varannan vecka tycker det är bäst för henneatt ha ett ordnad flytt i mellan just nu är det väldig kaotisk hennes jobb gör detta svar det förstår jag men har jag lägligt rätt att kräva det?mvhLorenzo Q
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga.

Tillämpligt lagrum i det här fallet är föräldrabalken (FB), se här . Som utgångspunkt – vad gäller frågor om barn och deras boende – ska alltid barnets bästa beaktas i enlighet en helhetsbedömning av situationen som är för handen, se 6:2a FB.

Det första som du bör göra är att försöka komma överens med fadern om ditt upplägg för att undvika att dra saken till domstol. Tillsammans med socialnämnden kan ni då gemensamt och skriftlig avtala om hur boendet ska se ut, se 6:14a, 17a FB.

I annat fall kan du som moder väcka talan för att få fastslaget hur boendet ska se ut och vad som är bäst förenligt med barnets bästa. Domstolen kan då köpa ditt argument kring boendefrågan men de kan även välja att ordna med boendet på annat sätt.

Med vänlig hälsning,

Elias Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1476)
2020-06-30 Kan jag få ensam vårdnad?
2020-06-30 Vad innebär det att ha gemensam vårdnad?
2020-06-30 Får boendeföräldern ensam besluta om val av förskola ?
2020-06-30 Vad ska jag som förälder göra när boendeföräldern inte låter mig träffa barnet?

Alla besvarade frågor (81688)