Värdering av fastighet vid bodelning

2016-08-31 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min fd sambo äger ett hus tillsammans som jag nu vill köpa ut honom ur. Huset har legat ute till försäljning en tid, för 1miljon 260tusen men vi får det inte sålt för det priset. Nu har jag som sagt tankar på att köpa ut honom ur huset och jag undrar vad det är som gäller. Jag vill inte lägga så stor summa som huset ligger ute för, men han vill naturligtvis ha så mycket pengar som möjligt. Hur gör jag? Vilka rättigheter/skyldigheter har jag?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid bodelning av erthus ska det göras en värdering som utgår ifrån fastighetens marknadsvärde. Detkan ibland vara svårt att uppskatta marknadsvärdet och därför är det en bralösning att du anlitar en värderingsman.

När ni ska beräkna marknadsvärdet är detbrukligt att från värdet dra bort försäljningskostnader, exempelvis kostnad förmäklare som skulle ha uppkommit i samband med en vanlig försäljning. Denlatenta skatten på 22 % ska även dras bort, vilket är den skatt som säljarenvarit tvungen att betala om fastigheten såldes. Hur detta beräknas framkommer av44:13-14 inkomstskattelagen (IL) (här).

Jag hoppas att du fåttsvar på din fråga, lycka till!

Nathalie Byström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2813)
2021-06-11 Ska jag begära jämkning?
2021-06-11 Kan ett bodelningsavtal ogiltigförklaras?
2021-06-09 Kommer mina lån att påverka min fru negativt i en framtida bodelning?
2021-06-09 Ogiltighetsförklara ett bodelningsavtal

Alla besvarade frågor (93068)