FrågaFAMILJERÄTTBodelning19/04/2016

Värdeökning av fastighet som är enskild egendom

Hej! Om jag har, en fastighet som är enskild egendom (genom äktenskapsförord) som vid äktenskapets ingående var värd 300,000:- som nu vid äktenskapsskillnad är värderad till 500,000:- räknas värdeökningen till giftorättsgodset eller fortfarande som min enskilda egendom? (Avkastningen av fastigheten tillhör giftorättsgodset och är redan uppdelat) mvh

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga,

Precis som du nämner tillhör avkastning från enskild egendom giftorättsgods och ska delas mellan er (om inget annat framgår av äktenskapsförordet).

En fastighet som stiger i värde, dvs. en värdeökning av enskild egendom räknas däremot inte som avkastning och således utgör det inte heller giftorättsgods enligt 7 kap 2§ Äktenskapsbalken.

Mellanskillnaden, dvs. de 200,000:- som fastigheten har ökat i värde, behöver således inte delas mellan er vid bodelningen, eftersom det fortfarande till hör din enskilda egendom!

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga annars är du varmt välkommen att kontakta oss på tfn: 08-533 300 04 (Öppettider: Måndag till onsdag kl. 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag och ett stort lycka till med ditt ärende,

Mvh,


Johan HåkanssonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?