Vad syns i belastningsregister vid anställning som barnskötare?

2020-08-29 i Påföljder
FRÅGA
hej ja blivit dömd för ringa bedrägeri. i en dom i april.. ja jobbar som barnskötare o är livrädd att denna dom ska påverka mig i mitt yrke. kommer detta synas?? vill verkligen inte sluta med mitt jobb som ja älskar men är rädd för de när ja fått denna dom.
SVAR

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Du hittar svar på din fråga i lagen om belastningsregister samt i förordningen om belastningsregister.

När du har blivit erbjuden anställning som innefattar att du ska arbeta med barn, så har arbetsgivaren rätt att kräva ett utdrag ur ditt belastningsregister. Denna kontroll är främst till för att stärka barns och ungas trygghet samt deras skydd mot olika allvarliga brott. Man vill ha underlag för att personen man tänker anställa är lämplig och kvalificerad för att arbeta med barn. Denna kontroll görs lite mer specifikt om det rör sig om anställning på skola, barnomsorg, kyrklig verksamhet med barn eller ledare inom idrottsföreningar etc.

När det gäller ett utdrag ur belastningsregistret för arbete med barn så är det endast vissa specifika brott som visas. Dessa brott som då syns i belastningsregistret är om du har blivit dömd för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott samt grovt rån (Förordning om belastningsregister 22 §, tredje stycket). Eftersom du har dömts för ringa bedrägeri och därmed inget av ovanstående brott så kommer det inte att synas när din arbetsgivare gör ett utdrag ur ditt belastningsregister.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Emma Gurander
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1484)
2021-04-10 Fängelsestraff, villkorlig frigivning och avdrag för tid i häkte
2021-04-09 påföljd för penningtvättbrott
2021-04-09 Hur länge finns en dom kvar i brottsregistret där straffet var fotboja?
2021-04-09 När kan man få fotboja?

Alla besvarade frågor (91063)