Vad ska jag göra när jag har blivit utsatt för ett brott?

2021-07-31 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Mitt namn är S jag bor i Danmark och har skrivit en bok på svenska.Jag har annoncerat boken på webbplatform och fått ett otäckt påhopp av min systers man.Det är påhopp och påstående att jag ljuger och döljer uppgifter om min familj. Där finns också uttalanden som jag uppfattar som hot mot min person.Jag har dokumeterat tråden och undrar vad jag rent juridiskt bör göra.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Att utgå ifrån informationen som du har gett mig så verkar det som att du har blivit utsatt för olaga hot (4 kap. 5 § Brottsbalken) och eventuellt förtal (5 kap. 1 § Brottsbalken). Då om du har blivit utsatt för ett brott så är det första du ska göra är att anmäla detta till polisen och ge dem den dokumenterade tråden. Då kommer polis och åklagare att inleda en förundersökning (genom att exempelvis samla in bevisning och kontakta dig) och undersöka möjligheten att väcka åtal.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga hälsningar,

Lucas Rasmusson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95665)