Vad kan man göra om man blir oskyldigt utpekad för brott?

FRÅGA
Hej!Min dotter har blivit anklagad för att sålt tabletter i skolan av en eller två elever. Så hon är nu anmäls till socialen. Har självklart pratat med henne, hon blev otroligt lessen å säger att hon inte har gjort detta. Och jag tror på henne.Hon har fått reda på vem som anmält henne och har ifråga satt denna tjej varför hon har anklagat henne, min dotter skrev till slut att hon ska ställa till ett helvette för tjejen. Så nu är hon anmäld till polisen för hot.Så min fråga är om min dotter år oskyldig kan jag anmäla dessa tjejer för förtal eller nått?Mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Svaret på frågan beror på vem som har anmält din dotter. Om din dotter är oskyldig till att ha sålt tabletterna och den som anmält henne till polisen vet att hon är oskyldig (ex. hon säger att din dotter sålt direkt till henne) så gör sig anmälaren troligen skyldig till falsk angivelse (se brottsbalken 15 kap. 6 §).

Om det däremot är ex. skolan har anmält din dotter är det troligen inte fråga om falsk angivelse, om inte skolan har anledning att tro att din dotter är oskyldig. Det är svårt för mig att avgöra utan att ha mer information om situationen. Om man anmält trots att man haft svaga grunder att göra det så kan det eventuellt röra sig om obefogad angivelse (se brottsbalken 15 kap. 6 § 2 st.).

För att göra sig skyldig till förtal krävs att man har uttalat sig om att en person är brottslig eller klandervärd och att syftet har varit att andra ska tycka mindre om personen (se brottsbalken 5 kap. 1 §). Att anmäla någon för brott till polisen om man vet att den anmälda är oskyldig kan vara att peka ut någon som brottslig. Det krävs dock att man vetat om att anklagelsen är falsk eftersom det inte är förtal att lämna information om det är försvarligt, vilket det borde kunna vara att anmäla en person för brott om man tror att det faktiskt har hänt. Förtal är inte ett brott som går under allmänt åtal och en åklagare kommer troligen inte att driva förtal i domstol åt er (se brottsbalken 5 kap. 5 §), utan ni får göra det själva eller anlita en advokat. Åklagare driver frågan om den förtalade är under 18 år och det är påkallat ur allmän synpunkt.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1237)
2021-07-31 Är det olagligt att kalla någon för hora?
2021-07-31 Förtal och rättsprocessen bakom
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?

Alla besvarade frågor (94603)