Vad händer med körkortstillståndet när jag gjort mig skyldig till olovlig körning?

2020-11-30 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag är 15 och blev stannad i somras av polisen när jag körde en lätt mc fast jag bara har moped körkort (AM). Så jag fick straff för olovlig körning. Efter ytterligare några veckor fick jag brev från åklagaremyndigheten där de stod påföljderna blir böter (1500kr). Så jag betalade dom. De har gått ytterligare flera veckor utan något svar. Så vad händer nu? Vad händer med körkortstillståndet? Och vad händer när jag är 18 och vill ta bil körkort?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Eftersom du begått ett brott kan ditt körkortstillstånd återkallas då du kan antas inte komma att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken (5 kap. 2-3 § KörkortsL). Du lär också få en spärrtid, vilket är den tid då du inte kommer få ett nytt körkortstillstånd beviljat. Spärrtiden är minst en månad och högst tre år (5 kap. 6 § KörkortsL). Beroende på vad transportstyrelsen beslutar i ditt fall finns det därför en risk att du tvingas vänta med körkort för personbil tills spärrtiden löpt ut.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline på nytt!

Vänliga hälsningar,

Ida Tylhammar
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (877)
2021-04-19 Kan jag behålla min bil utlandsregistrerad trots hemvist i Sverige
2021-04-18 Vad händer om man kör 50 km/tim för fort på 70 sträcka?
2021-04-16 Spärrtid efter återkallelse av körkortet mot bakgrund av tidigare fortkörning
2021-04-15 Vart kan jag få tag på information om mitt körkort?

Alla besvarade frågor (91389)