Vad händer med fritidshuset om jag och min man skulle skilja oss?
Hej, jag är gift och jag köpte ett fritidshus medan jag är gift. Jag och min man köpte det men bara jag står på den som ägare. Skulle något hända mig eller att vi skiljer oss, kommer den då vara hans? Mvh
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du och din make har köpt ett fritidshus under tiden som ni var gifta men att du står som ensam ägare på den. Du undrar nu vad som skulle hända med fritidshuset om ni skulle skilja er. Din fråga aktualiserar regler i äktenskapsbalken (ÄktB). Nedan kommer jag att redogöra för vad som gäller avseende ert fritidshus om du och din make skulle skilja er.
Allmänt om bodelning
Efter att en skilsmässoansökan har skickats in till tingsrätten och betänketiden har löpt ut ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (1 kap. 5 § och 9 kap. 1 § första stycket ÄktB). Det som ska delas är makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgods är i princip allt makarna äger och som inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Har egendomen blivit enskild ska den alltså inte ingå i bodelningen. Det kan vara bra att känna till att det finns vissa saker som inte ska delas mellan makarna i en bodelning:
- Enskild egendom (7 kap. 2 § ÄktB)
- Personlig egendom, till exempel kläder (10 kap. 2 § ÄktB)
- Det som makarna köper efter dagen då skilsmässoansökan kom in till tingsrätten (9 kap. 2 § första stycket ÄktB)
Huvudregeln i en bodelning är alltså att värdet av makarnas giftorättsgods ska delas lika mellan dem. Först ska makarnas andelar i boet beräknas, den s.k. andelsberäkningen (11 kap. 1 § ÄktB). Man räknar alltså ihop värdet av tillgångarna. Innan giftorättsgodset delas får varje make göra avdrag för de skulder som den maken har från sitt giftorättsgods (11 kap. 2 § första stycket ÄktB). Det värde som återstår efter att skulderna har dragits av ska slutligen läggas samman och delas lika mellan makarna (11 kap. 3 § ÄktB).
Ska fritidshuset ingå i bodelningen?
För att veta om fritidshuset ska ingå i bodelningen eller inte måste vi undersöka om den är giftorättsgods eller enskild egendom. Som jag nämnde ovan så ingår giftorättsgods i bodelningen och ska delas mellan makarna men inte enskild egendom. Vad som är enskild egendom framgår av 7 kap. 2 § ÄktB. Egendom kan t.ex. bli enskild på följande sätt:
- Genom ett äktenskapsförord
- Vid ett arv om det i ett testamente står att egendom som personen ärver ska vara enskild
- Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild
Om ni inte har upprättat ett äktenskapsförord där det framgår att fritidshuset ska vara din makes enskilda egendom kommer fritidshuset att ingå i bodelningen och värdet av fritidshuset kommer alltså att delas lika mellan er.
Din make kan ha dold samäganderätt till fritidshuset
Trots att du står som ensam ägare till fritidshuset kan s.k. dold samäganderätt föreligga. Detta innebär att du och din make samäger fritidshuset trots att du utåt sett står som ägare till den. För att dold samäganderätt ska föreligga måste följande villkor vara uppfyllda:
1. Fritidshuset ska vara avsedd att nyttjas gemensamt,
2. Din make ska ha bidragit ekonomiskt till köpet, och
3. Fritidshuset ska ha varit avsedd att vara er gemensamma
Mycket talar för att det första och sista kraven är uppfyllda eftersom ni var gifta vid köptillfället. Det andra kravet dvs. kravet på ekonomiskt bidrag verkar vara uppfyllt eftersom du skriver i din fråga att ni köpte fritidshuset tillsammans. Detta talar för att din make har dold samäganderätt till fritidshuset trots att du står som ensam ägare.
Vem kommer få behålla fritidshuset?
Att du ensam står som ägare till fritidshuset kan påverka när ni vid bodelningen ska bestämma vem som ska behålla vilken egendom. Om ni inte kan komma överens kommer du ha rätt att behålla fritidshuset eftersom du står som ensam ägare till den. Däremot kan det i er situation föreligga dold samäganderätt om kriterierna som jag redogjort för ovan är uppfyllda.
Sammanfattning och råd
Fritidshuset kommer alltså att ingå i bodelningen om ni inte har upprättat ett äktenskapsförord som anger annat. När ni vid en bodelning ska bestämma vem som ska behålla vilken egendom kommer du ha rätt till fritidshuset om ni är oense. Eventuellt skulle dold samäganderätt kunna anses föreligga gällande fritidshuset och att din make också är att anse som ägare till fritidshuset. Det krävs dock att han har bidragit ekonomiskt vid själva förvärvet av fritidshuset, vilket jag tolkar som att han har då det av din fråga framgår att ni köpte fritidshuset tillsammans.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Vänliga hälsningar