Vad händer med en skuld vid medlåntagarens dödsfall?

2017-06-08 i Skuld
FRÅGA
Hej! Om en medlåntagare till ett bostadslån skulle gå bort, vad händer med bostadslånet då? Kan banken ta tillbaka lånet? Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det finns en medlåntagare till ett bostadslån ansvarar båda låntagare för skulden solidariskt, vilket innebär att banken kan kräva hela skulden vem som helst av låntagarna. Om någon av låntagarna betalar för mycket har han eller hon sedan rätt att få tillbaka sina pengar från den andra låntagaren (så kallad regressrätt).

Vid medlåntagarens dödsfall är det mest sannolikt att banken kräver dödsboet på hela beloppet eller att kvarvarande låntagare kommer överens med banken om att ta över lånet. Om hela lånet löses med dödsboets medel så kan dödsboet kräva den andre låntagaren på hälften (regressrätten får dock ingen betydelse i praktiken för de fall då låntagaren och medlåntagaren varit gifta och endast har gemensamma barn, eftersom den efterlevande maken då blir ensam dödsbodelägare). Finns inte pengar i dödsboet för att lösa lånet kan banken kräva den andre låntagaren. Ytterst kan dödsboet bli försatt i konkurs.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Hälsningar,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (518)
2021-11-29 Vad kan man göra om man inte får tillbaka utlånade pengar?
2021-10-31 Gåvobrev och överlåtelseförbud
2021-10-28 Kan en borgenär kräva att skulden regleras innan förfallodagen?
2021-10-27 Vad kan jag göra för att få tillbaka pengar som jag lånat ut?

Alla besvarade frågor (97585)