Vad gäller vid arvskiftet?

2017-01-06 i Arvsskifte
FRÅGA
Hej,Mitt syskon och jag vill båda köpa smycken efter min mamma. Dessa har värderats till ca 4000:-Vi har en boutredningsman. Han kan ej avgöra vem som ska ha smyckena. Om mitt syskon tillskiftas dem kommer då 4000:- att dras av från hennes del?Vänligen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Om er mamma har avlidit ingår smyckena i i dödsboet och det är inte möjligt att "köpa" dem i det här läget. Det kanske är så att du med köpa menar att ni båda vill ärva dem. Jag antar också utifrån din fråga att smyckena inte är testamenterade. Isåfall gäller huvudregeln i ärvdabalken, dvs. att ni som bröstarvingar ärver en lika stor del av er mammas kvarlåtenskap (se här). Om smyckena är värda 4000 kr skulle man kunna uttrycka sig som du gör, alltså att motsvarande värde kommer att "dras av" från ditt syskons arvslott. I slutändan ska ni nämligen ha lika stora delar av er mammas kvarlåtenskap enligt lag.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Du är mer än välkommen att höra av dig i framtiden angående detta eller någonting annat.

Allt gott!

Sara Welin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskifte (664)
2021-09-14 Hur skiftas arv av fastighet?
2021-08-31 Arv efter förälders syskon när denne var gift utan barn
2021-08-30 Går det att klandra ett arvskiftet efter fem år?
2021-08-11 Ofullständig fråga

Alla besvarade frågor (95761)