Vad finns för möjligheter att få behålla körkortet om en körkortsåterkallelse får förödande konsekvenser?

2020-12-16 i Trafik och körkort
FRÅGA
I Augusti fick jag en fortkörningsbot och en varning från transportstyrelsen (körde 99 på 70 väg), i december fick jag en till fast mildare (96 på 80 väg) och nu är jag rädd att dom ska ta mitt körkort. Jag har ca 1,5 timme till jobbet och det skulle vara förödande för min familj och mitt jobb om jag skulle tappa det. Vad kan jag göra?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Vad kan du göra?
Det finns egentligen ingenting du kan göra innan du hör något mer från Transportstyrelsen, förutom att köra lagenligt så du inte råkar ut för någon mer trafikförseelse. Transportstyrelsen kan återkalla körkort på en mängd olika grunder, t.ex. vid hastighetsöverträdelse (5 kap. 3 § fjärde punkten körkortslagen).

För det första så är det Transportstyrelsen som utreder om ditt körkort ska återkallas och de kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan ett beslut tas. I yttrandet kan du förklara din situation. För det andra, om det skulle vara så att Transportstyrelsen tar ett beslut om att återkalla ditt körkort så kan detta beslut överklagas till förvaltningsrätten (8 kap. 1 § första punkten körkortslagen). Då kan du t.ex. skriva att du vill att en varning ska utfärdas istället eller yrka på en sänkt spärrtid pga. att du har ett stort körkortsbehov. Efter det är det upp till förvaltningsrätten att ta beslutet.

Hoppas du fick svar på dina frågor!
Med vänliga hälsningar,

Fanny Eriksson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (875)
2021-04-16 Spärrtid efter återkallelse av körkortet mot bakgrund av tidigare fortkörning
2021-04-15 Vart kan jag få tag på information om mitt körkort?
2021-04-10 Måste jag ange vem som kört min bil vid en fortkörning?
2021-04-09 Påverkar ringa narkotikabrott möjligheten att få körkort?

Alla besvarade frågor (91294)