Vad blir karenstiden för ansökan om medborgarskap efter ett två månader långt fängelsestraff?

2017-12-10 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej har begått brott 3 år sedan och blev dömd till två månader fängelse. har bott i Sverige i 9 år. hur länge blir karenstiden om jag ska ansöka om svenskt medborgarskap?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om villkoren för att beviljas medborgarskap i Sverige hittar du i lagen om medborgarskap. Anledningen till att man har karenstid efter brott är att ett villkor för medborgarskap är att man ska ha haft och förväntas ha ett hederligt levnadssätt när man bor i landet (11 §).

Exakt hur lång karenstiderna är för olika brott är inte bestämt i lag, men lagstiftaren och Migrationsverket har en mall som man utgår från i sina bedömningar. Enligt den mallen ska karenstiden vara minst 4 år efter brottet efter ett fängelsestraff på 1 månad och minst 5 år efter brottet om fängelset är 4 månader. Migrationsverkets mall över karenstider hittar du här. Observera att gränserna enligt mallen alltid är den kortaste karenstiden som Migrationsverket tillämpar och ett fängelsestraff under 1 månad kan alltså ge mer än 4 års karenstid. Det är en bedömningsfråga i varje fall.

Jag kan alltså tyvärr inte säga någon exakt karenstid för dig, eftersom det hamnar mitt i skalan för Migrationsverkets mall och det dessutom alltid är en bedömning i varje fall. Det bör dock vara med än 4 år efter att du begick brottet. För att få en säkrare prognos kan det vara bra att kontakta en jurist som är specialiserad på frågor om medborgarskap och har erfarenhet av Migrationsverkets bedömningar i såna här situationer.

Vill du kontakta en jurist är du välkommen att boka tid med en av Lawlines jurister här.

Jag hoppas att detta svar har varit till din hjälp.

Vänliga hälsningar,

Mikaela von Bornstedt
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1253)
2021-12-06 Förlängt uppehållstillstånd
2021-11-27 Valid residence permit as a requirement for a new permit
2021-11-17 Permanent uppehållstillstånd
2021-11-14 Vad händer om man reser utan uppehållstillståndskort?

Alla besvarade frågor (97676)