Vad blir karenstid för 16 månaders fängelsestraff vid ansökan om svenskt medborgarskap?

Hej! Min kompis dömas till fängelse i 16 månader hur lång tid måste vänta för att kunna söka på medborgare. Och när räknar det efter brott eller fängelse. Ska han räkna denna tiden + 5 år som vänliga?

Lawline svarar

Hej, 


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Din fråga aktualiserar bestämmelserna i Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap.


Ett krav för att bli beviljad svenskt medborgarskap är att man har levt ett skötsamt liv i Sverige, vilket innebär att man inte får begå brott (11 § Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap). Den tid som din kompis måste vänta på efter att ha begått ett brott kallas för karenstid. Hur lång karenstid din kompis får beror på vilket straff hen fick. Enligt Migrationsverkets bedömningsmall ska karenstiden vara tidigast 7 år efter brottet har begåtts om fängelsestraffet är ett år. Karenstiden är däremot tidigast 8 år efter avtjänat straff om fängelsestraffet är två år. Bedömningen för karenstid görs dock i varje enskilt fall. Du kan läsa mer om detta här


Eftersom din kompis straff hamnar mellan skalorna kan jag inte säga exakt hur lång karenstid hen kommer att få. Det är dock sannolikt att karenstiden blir mellan 7 år efter brottet till 8 år efter avtjänat straff. Som tidigare sagt görs bedömningen i varje enskilt fall.


Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är mer än välkommen att återkomma med fler funderingar. Du kan även boka en tid med vår juristbyrå ​här​ eller ringa oss för att få mer information. Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:


Telefon: 08-533 300 04


Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00


Med vänliga hälsningar,

Nina MaiRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000