Vad är skillnaden på arvslott och laglott gällande särkullbarn?
Vad är skillnaden på arvslott och laglott vad gäller särkullbarn?
Har den efterlevande makan förfoganderätt över halva särkullebanets arv, alltså den del av arvslotten som inte utgörs av laglott?
Tacksam för svar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du vill veta vad det är för skillnad mellan arvslotten och laglotten när det gäller särkullbarn. Din fråga regleras alltså främst i Ärvdabalken (ÄB). Jag tänker börja med att förklara begreppen laglott och arvslott. Vad de har för betydelse i fördelning av arvet. Sedan kommer jag gå in på hur förhållandet och hur arvet fördelas när det finns en efterlevande maka/make samt särkullbarn.
Arvslott är den delen av kvarlåtenskapen från den avliden som arvingarna har rätt till. Beroende på hur många arvingar som den avlidna har kommer att påverka hur stor arvslotten blir. Exempelvis säg att det är två barn till den avliden. Då kommer arvslotten för varde barn att vara 50 % av kvarlåtenskapen. Om det bara är en arvinge, ett barn, så kommer arvslotten att bli 100 % av kvarlåtenskapen, det vill säga hela kvarlåtenskapen från den avlidne.
Laglotten är däremot halva arvslotten. Så samma som ovan kommer laglottens storlek att beror på hur många arvingar och hur stor arvslotten blir. Det speciella med laglotten är att en bröstarvinge (barn till den avlidne) alltid har rätt till sin laglott. Laglotten kan man inte "ta bort" från bröstarvingen. Om man tex. testamenterar bort hela sin kvarlåtenskap till någon annan så kan en bröstarvinge därmed klandra testamentet och då få ut sin laglott. Laglottens funktion är att se till att inga bröstarvingar bli arvlösa (7 kap. 1 § ÄB).
Laglott och arvslottens innebörd har inte olika funktioner beroende på om det är särkullbarn eller gemensamma barn. Det som kommer spela roll om det är ett gemensamt barn eller ett särkullbarn är hur arvet fördelas och vid vilken tidpunkt barnen får sitt arv.
Som huvudregel ska den efterlevande makan ärva hela den avlidnas makes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Den efterlevande makan får då hur hon vill förfoga över den avlidens kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Denna rätt att ärva före barn föreligger bara om det är gemensamma barn. Dessa barn får då vänta på efterarv. Däremot är det ett särkullbarn som är arvinge finns det andra regler. Särkullbarn har alltid rätt att få ut sitt arv direkt och måste inte vänta på något efterarv (3 kap. 1 och 2 § ÄB).
Ett särkullbarn har alltid rätt att få ut sitt arv direkt. Det arvet som särkullbarnen har rätt att få ut direkt är hela arvslotten. Den efterlevande maken/makan ärver då inte särkullbarnens del av arvet med fri förfoganderätt. Ingen del av det (3 kap. 1 § ÄB).
Dock om särkullbarnet väljer att avstå från arvet till förmån för den efterlevande makan och ta ut efterarv istället kommer den efterlevande makan/maken att ärva hela särkullbarnets arvslott med fri förfoganderätt. Den efterlevande maken/makan med fri förfoganderätt särkullbarnens andel (3 kap. 1 och 2 § ÄB).
Om det skulle vara så att det finns ett testamente till förmån för den efterlevande makan kan ett särkullbarn välja att klandra testamentet och då bara få ut sin laglott. Resterande del kommer då tillfalla den efterlevande maken/makan med full äganderätt (7 kap. 3 § ÄB). Klandrar ett gemensamt barn ett testamente till förmån för den efterlevande makan/makan kommer barnen dock inte få ut sin laglott direkt, utan den dela (laglotten) ärver den efterlevande makan/maken med fri förfogande rätt, och de gemensamma barnen får ut sin laglott när den efterlevande makan/maken dör (7 kap. 3 § ÄB).
Så för att besvara din fråga har arvslotten och laglotten inte direkt något att göra med vad eller hur stor del som den efterlevande makan ska ärva med fri förfoganderätt när det finns särkullbarn. Utan arvslotten är benämningen på hur stor del av kvarlåtenskapen som arvingarna har rätt till. Medans laglotten är ett skydd för bröstarvingar (oavsett om det är särkullbarn eller inte) för att inte bli arvlösa. Laglotten är alltså den delen av arvet som bröstarvingar kan kräva att få.
Hoppas du fick svar på din fråga annars är det bara att återkomma!