Vad är rimligt att sambon betalar i hyra?

2017-09-15 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej jag bor i en bostadsrätt avgiften till föreningen är 7.600 kr banken tar 3000 kr. Min pojkvän vill flytta in. Var är rimlig att jag begär för hyra?MVH Stella
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är helt upp till er att komma överens om vad din pojkvän ska betala till dig. Om det är du som äger bostadsrätten är det även du som får ta del av en eventuell vinst vid en framtida försäljning. Skulle din pojkvän hjälpa till att betala ränta och amortera på lånet kan det tänkas rimligt att han vid en försäljning får en del av en eventuell vinst. Det kan vara svårt att avgöra hur mycket han i så fall skulle få. Personligen anser jag att det smidigaste alternativet därför är att bara låta honom betala hälften av avgiften, dvs 3 800 kr. Glöm inte att skriva ett avtal på vad ni kommer överens om, då undviker ni en framtida tvist om detta.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Vill du ha hjälp med att exempelvis skriva ett samboavtal, är du varmt välkomna att kontakta Lawline Juristbyrå, här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1425)
2021-09-18 Skoluppgift avtalsrätt
2021-09-15 Framtidsfullmakt efter dödsfall
2021-09-11 Hur delas sambors samägda aktier
2021-09-09 Kan jag säga upp en försäkring i förtid?

Alla besvarade frågor (95740)