Vad är nyttjanderättsersättning?

2013-08-24 i Bodelning
FRÅGA
Vad är nyttjanderättsersättning ? Och hur går man tillväga om jag vill få igenom det? Jag och min sambo köpt hus halva lånet var. Inget samboavtal. Bott ihop 8 månader. Jag valde att flytta pga. ej råd och ta över huset.Han bor kvar och villta över huset och min del av lånet. Huset har ej ökat el. minskat i värde enligt mäklare. Jag måste ta en lägenhet om 4 veckor och därmed en rejäl saftig hyra som gör det totalt omöjligt för mig att batala bubbla hyror. Kan jag kräva/ har jag rätt till nyttjanderättsersättning av min ex sambo???? Och hur får jag igenom det på kortast tid!? Behöver snabbt svar !!22/8
SVAR

Hej, och tack för att Du vänder Dig till Lawline med Din fråga, 

Nyttjanderättsersättning innebär att en part som ensam nyttjar dentidigare gemensamma bostaden skall åläggas ersättningsskyldighet för detta.

Det finns det inget direkt lagstöd för rätten tillnyttjanderättsersättning, bortsett från det fall då en sambo inneharbostaden med hyres- eller bostadsrätt och bostaden inte utgör samboegendom, i enlighet med 22 § st. 1 Sambolag (2003:376) (SamboL) - se (här).
Nyttjanderättsersättningen är rättsinstitut som kommit att utvecklas genomrättspraxis.

Det är bodelningsförrättaren som är behörig att fatta beslut om att nyttjanderättsersättning skall utgå. Om densituationen uppstår att den ersättningsskyldige parten vägrar att betala,blir den ersättningsberättigade parten, d.v.s. Du, tvungen att inleda ytterligare ettförfarande genom att ansöka om betalningsföreläggande eller stämning. 

Vänligen,

Rosa Nicole Abas
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2916)
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?
2021-11-17 Kortvarigt äktenskap och bodelning vid dödsfall
2021-11-11 Hur kan ändringar göras i ett bodelningsavtal?

Alla besvarade frågor (97444)