Utpressning eller olaga tvång?

Hej, Jag har ett ex som skriver till mig samt 4 st av mina familjemedlemmar om att hon vill ha pengar för all skada som hon har känt med mig( vilket inte stämmer) om detta inte händer så hotar hon med att polisanmäla, jag vet att det finns inget att anmäla, men om jag anmäler henne, kommer det räknas som brottsligt? alltså kommer lagen betrakta hennes hot och att hon skriver till många jag känner om pengar.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!


Det kan verka som att situationen du beskriver är utpressning. Enligt 9 kap. 4 § Brottsbalken (1962:700) (BrB) döms nämligen den som genom olaga tvång (jfr 4 kap. 4 § BrB) förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvingade eller någon i vars ställe denne är, om inte brottet är att anse som rån eller grovt rån. I ditt fall är det inte fråga om rån (jfr 8 kap. 5 § BrB) från vad jag kan utläsa eftersom det inte förekommit s.k råntvång


I utpressningsbrottet “ingår” olaga tvång men förutsätter alltså dessutom en förmögenhetsöverföring. Av din fråga förstår jag det emellertid som att du inte givit ditt ex några pengar, varför det åtminstone inte kan bli fråga om ett fullbordat utpressningsbrott. Utpressning är däremot straffbart även på försöksstadiet, se 9 kap. 11 § och 23 kap. 1 § BrB.


Olaga tvång, som alltså ingår som ett rekvisit i utpressningsbrottet, är också ett självständigt brott man kan dömas för. Som olaga tvång (4 kap. 4 § BrB) avses att en person “genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar någon att göra, tåla eller underlåta något”. Även den som utövar tvång “genom hot att åtala eller ange någon annan för brott eller lämna menligt meddelande” kan dömas för olaga tvång, om tvånget är otillbörligt.


Av din fråga att utdöma har ditt ex hotat om att ange dig (anmäla dig till polisen) om du inte ger henne pengar. Detta utgör alltså olaga tvång om tvånget också kan anses vara otillbörligt. Bedömningen om huruvida tvånget är otillbörligt görs i det enskilda fallet och främst med hänsyn till syftet för tvånget. Tvång som kan anses otillbörligt kan t.ex vara när det företas med uppsåt att skada eller i syfte att få en oskälig ekonomisk fördel.


Alltså, kan det vara så att ditt ex gjort sig skyldig till olaga tvång. 


Hoppas din fråga blev besvarad!

Med vänlig hälsning


En polisanmälan kan du förslagsvis upprätta här.


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo