Utgång av tidsbegränsat uppehållstillstånd. Verkan av skilsmässa, nytt giftermål och ännu ett barn vid ny ansökan.
Hej,
Jag är svensk medborgare och mitt barn är svensk medborgare. Barnet är fött utomlands och han är snart 2 år. Min frus uppehållstillstånd har emellertid gått ut, hon var i Sverige innan barnets födelse. Vi skilde oss när vi var i Sverige men efter ett år gifte vi oss igen och vi har nu fått barn igen. Min fru undrar nu om hon kan få uppehållstillstånd igen i Sverige? Vi var gifta och sen skilde vi oss i Sverige; sen gifte vi oss igen.
Lawline svarar
Hej Amir!
Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga. Jag ska försöka besvara den så gott jag förmår utifrån omständigheterna du uppgett. Jag vill inledningsvis också säga att rätten till uppehållstillstånd för makar är stark, och försäkra dig om att, såvitt jag kan se, du med all sannolikhet kommer kunna återförenas med din fru i Sverige.
Frågan du ställt gäller alltså om din fru kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige igen. Detta sedan hennes tidigare, tidsbegränsade, uppehållstillstånd har gått ut, du och din fru har skilt er, gift er igen, och därefter fått ännu ett barn tillsammans. Det som jag kommer fokusera på till att börja med är vilken potentiell betydelse som skilsmässan och det påföljande giftermålet kan tänkas tillmätas när Migrationsverket ska till att handlägga en ny ansökan om uppehållstillstånd avseende din fru. Man skulle kunna ha betänkligheter kring det nya äktenskapets seriositet; eventuellt skulle det kunna komma att bli betraktat som ett s.k. skenäktenskap, dvs. en uppgörelse mellan dig och din fru med syftet, inte att leva tillsammans, utan att möjliggöra för din fru att uppehålla sig här. Sett för sig kunde alltså den omständigheten att det nya äktenskapet ingåtts i nära anslutning till ansökan om uppehållstillstånd potentiellt ge Migrationsverket skäl att misstänka att ni efter ankomst till Sverige inte kommer att leva tillsammans. Jag har dock mycket svårt att se att det argumentet att ni inte kommer att leva tillsammans skulle göras gällande, med hänsyn till att ni fått ytterligare ett gemensamt barn. Det råder därtill en stark presumtion för att äktenskap ingås med "ärliga" intentioner och inte av sken. Denna starka presumtion måste alltså brytas för att uppehållstillstånd ska kunna vägras, och det misstänker jag att Migrationsverket inte kommer att finna skäl till göra – givet att några omständigheter inte framkommer som jag inte har gjorts medveten om och följaktligen inte kunnat ta ställning till här.
Det första antagandet jag gör, eftersom det inte går att utläsa explicit från de givna förutsättningarna, är att din fru är att betrakta som s.k. tredjelandsmedborgare, dvs. att hon inte är medborgare i EU (unionsmedborgare) eller stater inom EES-området. Tillämplig lagstiftning, som kommer styra utgången i ert konkreta fall, är utlänningslagens 5 kap. (rubricerad just ”Uppehållstillstånd”), se https://lagen.nu/2005:716. Grunden för att bevilja uppehållstillstånd återfinns i 5 kap. 3 §: uppehållstillstånd p.g.a. anknytning. Med stöd härav kan uppehållstillstånd ges till en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt i Sverige. Det kan tilläggas att rättigheten i det förevarande fallet är din, Amir; under vissa villkor som närmare skall utvecklas nedan äger du utöva rätt till familjeåterförening, och det är den rätten som sedan konstituerar din frus möjligheter att uppehålla sig här. Den nämnda rättigheten äger alla som är bosatta i Sverige, oavsett medborgarskap. Både svenska och utländska medborgare samt statslösa kan alltså vara anknytningspersoner enligt 3 § och ska i egenskap av sådana äga rätt att återförenas med medlemmar ur sin familj (prop. 2005/06:72 s. 28). Detta betonats genom att lagtexten i 3 § 1 st. fått formuleringen: ”uppehållstillstånd ska ges…”
Vidare, för att utgöra en på så sätt berättigad person, en anknytningsperson, krävs att personen har sin bosättning i Sverige, alternativt uppehållstillstånd för bosättning här. Du anger att du har svenskt medborgarskap och jag antar att du också är bosatt i Sverige – varför du följaktligen är att betrakta som anknytningsperson i förhållande till din fru.
Rätten till uppehållstillstånd för makar förutsätter slutligen ett i Sverige civilrättsligt giltigt äktenskap. Det råder en stark presumtion för att bevilja tillstånd till makar (vilket Migrationsöverdomstolen fastslagit t.ex. i rättsfallet MIG 2007:19). Bevisbördan för att ett civilrättsligt giltigt äktenskap har ingåtts ligger på den som ansöker om tillstånd. Din fru och du bör följaktligen, för det fall att detta inte redan gjorts, se till att snarast inge beviset om att ni vigts till Skatteverket. Om Skatteverket härvidlag bedömer att vigseln är giltig i Sverige registreras den i folkbokföringen, se http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/aktenskappartnerskap/attgiftasigisverigeelleriutlandet.4.76a43be412206334b89800020579.html. Är äktenskapet på sätt redan registrerat torde tillräckligt stöd finnas för att bekräfta att ni är vigda med civilrättslig giltighet - och inga ytterligare hinder göra sig gällande för att bevilja din fru uppehållstillstånd.
Avslutningsvis vill jag också bifoga en länk till den information som Migrationsverket tillhandahåller i frågan och som kan vara av relevans för er: http://www.migrationsverket.se/info/3422.html
Jag hoppas att det ovan skrivna varit dig till hjälp och önskar dig och din fru lycka till med ansökningsproceduren!