Uppsägningstid

FRÅGA
Hej!Jag har jobbat 1 månad in på min 6 månaders provanställning och vill nu säga upp mig då jag varken trivs, mår bra eller kan tillgodose arbetsgivarens behov.Kan jag på något sätt avtala bort uppsägningstiden och gå med en gång?Skulle arbetsgivaren inte vilja det så ser jag inget annat alternativ än att sjukskriva mig då jag mår dåligt av att gå till jobbet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga handlar om anställningsavtal, då hittar vi svaret i Lagen om anställningsskydd (LAS). Du har en provanställning, och om inget annat avtalats mellan dig och din arbetsgivare så kan den avbrytas även före prövotiden är slut (LAS 6 § st. 3).

Jag utgår ifrån att det framgår på ditt anställningsavtal hur lång uppsägningstid du har, om det inte gör det så gäller en minsta uppsägningstid av en månad (LAS § 11). Du kan inte avtala bort uppsägningstiden, ett sådant avtal skulle vara ogiltigt eftersom dom inskränker dina rättigheter som arbetstagare (LAS 2 § st. 2).

Arbetsgivare har ett stort ansvar för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Därför föreslår jag att du pratar med din arbetsgivare och berättar det du just gjorde för mig. Förhoppningsvis kan arbetsgivaren ge dig det stöd och hjälp som du behöver.

Mvh

Fredrik Rising
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1896)
2021-12-04 Vad kan jag göra om jag skrivit på ett anställningsavtal men vill ha ett annat jobb istället?
2021-12-04 Hur lång uppsägningstid har jag om jag fyllt 68 år?
2021-11-30 Arbete under uppsägningstid
2021-11-30 Har jag rätt till inarbetad lön efter avslutad anställning?

Alla besvarade frågor (97674)