Upplösning samboförhållande

2016-02-22 i Bodelning
FRÅGA
Flyttade in o blev sambo med en tjej för 2.5 år sen...vi har varit ihop i 4 år! Det är hennes bostadsrätt och vi delar hyran! Nu vill hon kasta ut mig på gatan från dag 1....för att jag vill separera! Jag är i ett läge då jag har fått en vinstskatts skuld på 100 000 kr från en husförsäljning...betalar 10 000 i månaden till kronofogden o har gjort så från juni 2015...kommer va klar i april..så jag har sagt att jag bor kvar tills dess att skulden e betald pga att jag lever på existens minimum just nu å kan inte hyra eller ta lån!Har hon rätt att kasta ut mig från dag ett nu för att hon vill straffa mig? Får hon lagligt göra så då vi e sambor o jag är folkbokförd på hennes adress? Mvh Stefan
SVAR

Hej och tack för din fråga till oss på Lawline!

Reglerna om samboförhållanden hittar du här.

Allmänt

Utgångspunkten när ett samboförhållande upphör är att en bodelning inte sker såvida inte någon av samborna begär detta, se här. Förutsatt att en bodelning begärs ska samboegendom delas upp bland parterna. Samboegendom utgörs av bostad och bohag (exempelvis möbler, hushållsmaskiner etc.) som förvärvats gemensamt, dvs under tiden ett förhållande förelegat, se här. Jag förutsätter utifrån omständigheterna i din fråga att din sambo ägde bostaden innan ni blev ett par, i sådana fall utgör bostadsrätten inte samboegendom och ska inte ingå i bodelningen.

Möjligheter

Då bostaden inte utgör samboegendom har parten som inte äger bostaden en möjlighet att överta den trots att den inte utgör samboegendom. Om förhållandena är sådana att den part som inte äger bostaden är i större behov av bostaden pga exempelvis ekonomiska eller sociala skäl, kan denne ha rätt att överta bostaden. Om samborna inte har eller har haft barn tillsammans ställs högre krav för att ett övertagande ska kunna ske. Den övertagande sambon har dock en skyldighet att ersätta den andra sambon för bostadens värde. Detta kan ske genom att bostadens värde avräknas vid bestämmandet av andelarna i samboegendomen som upprättas vid bodelningen. Om detta inte är möjligt kan den övertagande sambon ersätta den andre med pengar eller ställa godtagbar säkerhet för att få anstånd med betalningen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Lejla Alic
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2711)
2021-01-19 Hur löser man ut en make ur bostad när halva fastigheten utgör enskild egendom?
2021-01-16 Kräva bodelning efter fem år?
2021-01-16 Vad ingår i bodelningen när man är sambor/ makar?
2021-01-14 Hur fördelas försäljningssumman av en lägenhet vid skilsmässa?

Alla besvarade frågor (88281)