Uppgift om vitvaror stämde inte - fel i bostadsrätt?

2017-08-05 i Köplagen
FRÅGA
Hej! Jag och sambon köpte nyligen en bostadsrätt för över 3 miljoner där det i beskrivningen stod "ett exklusivt HTH-kök från 2013 med fullständig maskinell utrustning." Detta tolkar vi som att hela köket med utrustningen ska vara från 2013. Efter inflytt märkte vi att frysen fungerade dåligt och var trasig, ngt som vi påpekade men där svarade säljaren bara att den fungerade utmärkt när denne bodde där. Då vi efterfrågade om de hade kvar ngt kvitto för garanti och fick till svar att vitvarorna var inköpta på blocket och inget kvitto fanns. Vi kollade upp frysen med tillverkaren och det visade sig att den var tillverkad 2008-2009. Alltså inte enligt en maskinell utrustning från 2013 som enligt beskrivningen. Förstår att det kan vara svårt att bevisa gällande frysen då man har undersökningsplikt, men känner ändå att det är svårt att kontrollera en frys på en visning. Om det nu visar sig att alla vitvaror är gamla, är detta något vi kan hävda och då ev kräva en nedsättning i pris för? Vi känner oss lurade då det inte är enligt beskrivningen samt att vi hade nog inte lagt ett så höga bud om vi visste att kökets utrustning var så gamla.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I ert fall är det köplagen som blir tillämplig eftersom det handlar om en bostadsrätt och inte en fastighet. Köplagen hittar ni här.

Bostadsrätten ska stämma överens med det ni och säljaren avtalat och den ska inte avvika från vad ni rimligtvis hade kunnat förvänta er. Då beskrivningen av köket kan tolkas som att all utrustning är från 2013 och den visat sig inte vara det, kan det vara så att det finns ett fel i er bostadsrätt. (17 § köplagen)

Det föreligger ingen undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt, men det är såklart bra att ändå undersöka eftersom det handlar om en stor och viktig affär. Det ni borde ha märkt vid er undersökning kan ni inte kräva någon åtgärd för. Frågan är alltså om ni borde upptäckt att vitvarorna i så fall inte var från 2013. Till er fördel är att det, i alla fall enligt min bedömning, är fullt rimligt att tolka beskrivningen så som ni har gjort. Det kan också som du säger vara svårt att kontrollera vitvarorna på en visning, eftersom de till exempel kan vara avstängda. (20 § köplagen)

Då du skriver att ni nyligen köpt den har ni med stor sannolikhet reklamerat det eventuella felet i tid, vilket är en förutsättning för att få kräva åtgärd från säljaren. (32 § köplagen)

Jag anser att ni i alla fall kan försöka få prisnedsättning om det visar sig att alla vitvaror inte är från 2013, även om en eventuell prisnedsättning blir mycket liten i förhållande till priset för bostadsrätten. Det går att argumentera för att det föreligger ett fel och att det är ett fel ni inte borde ha upptäckt vid er undersökning. (37 § köplagen)

Hoppas du har fått svar på din fråga! Känner du att det behövs mer kvalificerad hjälp är du varmt välkommen att boka tid hos Lawline Juristbyrå här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?