Uppgift i belastningsregister vid överklagan

FRÅGA
Jag har blivit dömd för olaga hot men överklagat dommen ..jobbar i kök i skola och måste uppvida nytt belastningsregisterStår domen med även Om den ligger på överklagan till hovrätten nu?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du har dömts för olaga hot och därmed också en påföljd så kommer domen att finnas med i belastningsregistret. Hur länge du kommer finnas kvar i belastningsregistret beror på vilken påföljd du fått. Vid olaga hot kan man dömas till böter eller fängelse i höst ett år (4 kap. 5 § BrB). Är påföljden fängelse kommer det att finnas kvar i belastningsregistret i 10 år efter frigivning (17 § p.1 lag om belastningsregister). Har du dömts till böter finns det kvar i belastningsregistret i fem år efter domen (17 § p.9 Lag om belastningsregister).

Domen kommer finnas kvar i belastningsregistret så länge den inte gallras. En uppgift i belastningsregistret gallras bland annat om hovrätten eller Högsta domstolen frikänner dig för den åtalade gärningen (16 § p.1 lag om belastningsregister).

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kommer domen att synas i belastningsregistret till dess att hovrätten möjligtvis kommer med en frikännande dom.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Ebba Frisk
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1229)
2021-10-19 Är det olagligt för butikspersonal att gå igenom min väska?
2021-10-07 Hot om polisanmälan - Olaga hot?
2021-09-30 Olagligt att klättra på skoltak?
2021-09-29 Olaga hot av en inneboende

Alla besvarade frågor (96471)