Tvångsförsäljning av samägd fastighet genom exekutiv auktion

2016-10-01 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Min f.d sambo vägrar lösa ut mej ur huset samt sommarstugan. Vi äger 50% var. Vad ska jag göra? Har sökt hjälp via polisen, sociala, personligt ombud.Ingen kan göra nåt. Alla advokater kostar massor och jag har inte ens pengar till mat eftersom sociala räknar mej som rik som äger två fastigheter, dom säger: sälj fastigheterna. Men hur?? När han vägrar.
SVAR

Hej! Tack för att du ställt din fråga till oss på Lawline!

Då du är delägare i fastigheterna kan du, om du och din f.d. sambo inte avtalat om någonting annat, enligt 6 § Samäganderättslagen kräva hos tingsrätten i den ort där respektive fastighet ligger att fastigheterna säljs på exekutiv auktion varefter du får 50 % (din andel) av försäljningssumman för respektive fastighet.

Med andra ord: Om inte din f.d. sambo går med på att köpa ut dig ur fastigheterna kan du gå / ringa till tingsrätten och kräva att fastigheterna säljs på en offentlig auktion (förutsatt att du och din f.d. sambo inte ingått ett avtal om att denna möjlighet att kräva försäljning av fastigheterna inte ska gälla. Om din f.d. sambo påstår att ni ingått ett sådant avtal är det din f.d. sambo som måste kunna bevisa att ett sådant avtal ingåtts).

Med vänlig hälsning

Gustaf Otterheim
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1338)
2020-09-27 Rätten att återkräva egendom som bestulits och därefter hamnat i ny ägares hand.
2020-09-19 Kan man driva in en skuld utan att ha ett skriftligt avtal?
2020-09-15 Försäljning av varor man inte äger
2020-09-13 Kan en person med demens skriva giltig fullmakt?

Alla besvarade frågor (84408)