Till vilket värde ska en hund tas upp i en bouppteckning?

FRÅGA
Enligt uppgift ska en hund tas med i en bouppteckning, gäller det bara avelshundar och champion? Och vad är det för värde man sätter på en familjehund isåfall?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer använda mig av ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga.

Precis som du säger ska hundar tas upp i bouppteckningen. Hundar och andra djur betraktas i juridisk mening som lösa saker och räknas därför som en tillgång vid bouppteckningen.

Vid bouppteckning ska den dödes tillgångar tas upp till det värde de hade på dödsdagen (20 kap. 4 § 1 st ÄB). Tillgångar som räknas som lösa saker ska tas upp till det marknadsvärde saken hade vid dödsdagen medan saker som saknar ekonomiskt värde inte behöver tas upp. Hundar har i regel ett sådant värde att de ska tas upp i bouppteckningen, oavsett om det rör sig om en familjehund eller avelshund. Det värde man sätter på hunden är marknadsvärdet, alltså så mycket som det kostat att köpa en likvärdig hund vid dödsdagen.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du fortfarande har några funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.

Med vänlig hälsning,

Saga Sthen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1043)
2021-02-28 Ärver make pengar på bankkonto?
2021-02-25 Laglotten i förhållande till efterarv.
2021-02-25 ​Bouppteckningsförrättning
2021-02-22 Hur dras begravningskostnader av vid bodelning

Alla besvarade frågor (89885)