Testamente i samboförhållande med särkullsbarn.

2017-10-08 i Arvsskifte
FRÅGA
HejMin sambo har avlidit. Vi har 1 gemensamt barn och hon har 2 egna sen tidigare. Vi har ett testamente som säger att vi ärver varandras kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Vad händer med båt, bil mm som inte stod i mitt namn men som inköpts tillsammans? Ärver jag eller barnen? Bostaden stod vi båda för.
SVAR

Hejsan!

Jag vill börja med att säga att jag beklagar förlusten och hoppas ni återhämtar er. Jag ska försöka hjälpa dig så gott jag kan. Det verkar som att testamentet ska gälla. Det betyder att du ska ärva allting (med förfoganderätt) som din sambo ägde.

Det enda som kan bli omständligt är om din sambos egna barn vill få ut sitt arv. De har därmed rätt till en så kallad laglott. Det är alltså hälften av det din sambo testamentera bort till dig. När man pratar om arv, så pratar man om procent & summor. Därmed blir sakerna (bil, båt & övrigt) upp till förhandling, och om du och barnen inte kan komma överens så blir det ofta en försäljning och pengarna delas.

Lagstiftning finns här: ärvdabalk

Med vänliga hälsningar

Binh Tran
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskifte (658)
2021-07-31 Vem ärver vad? Särkullbarn och efterlevande make
2021-07-31 Vem ärver pappans aktier?
2021-07-26 Hur fördelas arvet när efterlevande make avlider?
2021-07-20 Vad händer när dödsbodelägare dör innan arvskifte?

Alla besvarade frågor (94472)