FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder10/10/2020

Straffvärde för gymnasieelever som körde runt en städmaskin?

Hej Hej, det här kommer att låta larvigt men jag och mina vänner var på vårt nya gymnasium en vanlig dag och hittade ett par nycklar till en städmaskin. Det vi är dumma och gör är att vi sätter igång den och åker en bit bort från skolan bara för att ha lite kul på en rast, en lärare såg oss genom fönstret och stoppade oss. Hon hetsigt säger "ni är helt dumma i huvudet maskinen är värd 250 tkr, det här ska anmälas". Vi blev helt chockade då hon faktiskt anmälde oss och vi var extremt nära en relegering efter 2 månader på gymnasiet... Maskinen var värd runt 200-250 tkr och vi blev anmälda för stöld, det finns en chans att polisen inte tar det vidare men om dem gör det va ska vi förvänta oss för straff??? snälla herre min gud hjälp oss!!

Lawline svarar

Hej och tack för att du och dina vänner vänder er till Lawline. Svaret regleras i brottsbalken (BrB).

Först kan jag konstatera att ni inte kommer fällas för stöld, det kräver nämligen att ni har haft avsikten att faktiskt behålla maskinen (BrB 8:1). Som jag förstår det körde ni bara runt med den och jag tror att en domare kommer göra samma bedömning.

Ni har dock troligtvis begått brottet "egenmäktigt förfarande". Ni har nämligen tagit och brukat något som tillhörde någon annan. Straffet för detta är böter eller fängelse i upp till ett år (BrB 8:8 1st). Möjligen ses brottet som grovt eftersom maskinen var värd 250 tkr och då är som utgångspunkt fängelse lägsta straff (BrB 8:8 2st).

Dock går ni första året på gymnasiet som jag förstår det, jag antar därför att ni är 16 år. Detta innebär att ni kommer få en rejäl straffminskning. Jag kan med nästan full säkerhet säga att ni inte kommer dömas till fängelse eftersom ni inte ännu fyllt 18 (BrB 29:7 & 30:5 1st). Ett alternativ till fängelse är sluten ungdomsvård men även detta är väldigt osannolikt eftersom det rörde sig om en engångshändelse där ni helt enkelt inte tänkte efter (BrB 32:5). Jag kommer inte gå in på detaljerna i hur man bedömer vad för straff någon ska få då detta är en väldigt komplicerad process. Istället kan jag säga vad jag tror kommer bli ert straff.

Det jag finner rimligast är ungdomstjänst, dvs oavlönat arbete i ett visst antal timmar. Detta eftersom det var ett misstag som förmodligen inte lär upprepas av er. Det kan röra sig om allt från 20 till 150 timmar oavlönat arbete (BrB 32:2 1st). Det är såklart svårt för mig att spekulera i exakt hur många timmar ni kommer få men efter en väldigt grov beräkning tror jag att det lär bli strax över eller under 50h. Jag kan dock ha helt fel ifall domstolen gör en annan bedömning.

Jag hoppas du och dina vänner har fått svar på frågan. Jag är ledsen att jag inte kan ge ett säkrare svar. Kom ihåg att min uträkning utgår från den lilla information jag har. Jag har försökt vara tydlig med vad jag är säker på och vad jag är mindre säker på. Det är inte omöjligt att jag har gjort en felbedömning så uteslut inte att ni t.ex kan få böter istället. Jag är dock relativt säker på min prognos. Har ni fler frågor är ni varmt välkomna att ställa dessa till oss på Lawline.

Adam WinqvistRådgivare
Hittade du inte det du sökte?