Skyldighet för automat att ta emot kontanter?

2017-08-18 i Parkeringsböter
FRÅGA
HejOm man inte kan betala med Kontanta medel vid en automat kan man då bli erlagd med Kontrollavgift ? och inte har betalkort eller mobiltelefon som dom hänvisar till .
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

En godisautomat, biljettautomat till privat transportbolag eller liknande har ingen skyldighet att ta emot kontanter. Parkeringsautomat eller liknande offentlig automat har dessvärre inte heller någon sådan skyldighet i nuläget. Rättsläget är dock något oklart här. Om du inte kan betala din parkeringsavgift pga kontantlös automat så kan du alltså få en avgift. Jag hänvisar till Prof. Mårten Schultz beskrivning av detta för mer information.

Hoppas det besvarar din fråga! Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång du har en juridisk fundering. Prova gärna vår expressrådgivning nästa gång för extra snabbt svar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (473)
2021-07-19 Markägares rätt att utfärda kontrollavgift
2021-07-14 Kan jag överklaga parkeringsboten om jag parkerat för nära en korsning?
2021-07-09 kontrollavgift trots p-skiva - vad gäller?
2021-07-06 Kan man få två parkeringsböter på samma ställe under 24 timmar?

Alla besvarade frågor (94271)