FrågaFAMILJERÄTTBodelning08/02/2015

Skyldighet att betala andra makens skulder?

Vid/om skilsmässa då inga tillgångar finns, bara skulder och vi träter om de är enskilda eller gemensamma: fd maken tog diverse lån i sitt företag (enskild firma) utan att jag stod med som medsökande. Bl.a leasing av en egendom. Lån av närstående för att betala moms och restskatt avseende hans företag. En del av dessa lån fick jag veta om först efter att de hade tagits, och då lät det som att de gått in med pengar för att vi inte klarade det... Hans företag. Under äktenskapet. Anses dessa skulder vara gemensamma, dvs kan han kräva mig på pengar för dessa?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. Inom familjerätten finns en grundprincipen som handlar om att vardera maken svarar för sina skulder (1 kap. 3 § äktenskapsbalken). Detta innebär att en make inte ansvarar för den andra makens skulder och kan således inte bli betalningsskyldig för dennes lån. Givetvis gäller detta endast under förutsättningen att ni inte båda står som låntagare eller på annat sätt avtalat om att betalningsskyldigheten ska gäller er båda.

Vid en bodelning gäller följande. En bodelning ska göras när ett äktenskap upplöses (9 kap. 1 §). I bodelningen ska, som huvudregel, allt som makarna äger ingå och allt ska delas lika. Egendomen som makarna äger är giftorättsgods om inte egendomen gjorts till enskild genom exempelvis gåva eller äktenskapsförord med föreskriften att egendomen ska förbli enskild (7 kap. 1 och 2 §§). Enskild egendom eller egendom för uteslutande personligt bruk ska ej ingå i bodelningen, om ni inte kommit överens om annat (10 kap. 2 och 4 §§). Egendom för personligt bruk är exempelvis kläder, smycken och glasögon. Dock så får ett undantagande av personlig egendom endast ske i skälig omfattning, för att de andra maken inte ska missgynnas orimligt mycket. Innan fördelningen av egendomen sker, ska makarnas skulder avräknas från vardera makens egendom. Därefter ska giftorättsgodset läggas samman och delas lika mellan makarna (11 kap. 3 §).

Detta betyder alltså att det du äger (som är giftorättsgods) ska ingå i bodelningen. Innan delning ska dina skulder avräknas på dina tillgångar, vilket föranleder att det värde som du tar med dig i likadelningen blir lägre om du har skulder. Samma sak gäller för den andra maken. Har den andra maken mer skulder än tillgångar, kommer denne att gå in i likadelningen med noll kronor. Ni kommer i detta fall endast dela på ditt överskott.

Vänliga hälsningar,

Katarina AnderssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000