Skydd för efterlevande make när det finns särkullbarn
Vi har skrivit ett testamente för att förhindra att ngn av oss hamnar på bar mark den dagen make/maka dör.. Till saken hör att det finns särkullsbarn samt gemensamma barn i familjen.. I testamentet står att den som är överlevande har fri förfoganderätt gällande all kvarlåtenskap och att när vi båda gått bort så ska kvarlåtenskapen fördelas i 7 lika delar mellan samtliga våra bröstarvingar.. Den del som bröstarvinge fått i lagligt ska avräknas arvet.. Till saken hör att det även finns en livförsäkring som ska gå till maka.. Har vi på detta sätt ordnat så att ingen av oss behöver lämna hus och hem för att lösa ut särkullsbarnen?
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga regleras i ärvdabalken (ÄB).
När en make avlider är huvudregeln att kvarlåtenskapen ska tillfalla den andra maken, alltså att den efterlevande maken får sitta kvar i "orubbat bo" som det kallas och har fri förfogande rätt till den avlidne makens egendom (3:1 ÄB). Gemensamma barn ärver inte förrän båda föräldrarna gått bort. Undantag från detta är när det finns särkullbarn som har rätt att få ut sin laglott direkt (3:1 ÄB). Laglotten är hälften av barnets arvslott (7:1 ÄB). Särkullbarn kan dock välja att avstå från att ta ut sin laglott direkt och låta den efterlevande maken sitta kvar i orubbat bo, vilket innebär att barnet får ut sin del när båda makarna avlidit (3:9 ÄB). Den efterlevande maken ärver då särkullbarnets arvslott med fri förfoganderätt, vilket innebär att maken har rätt att spendera/sälja egendomen, men har inte rätt ge bort arvet i gåva eller testamentera bort arvet.
Du nämner att i ert testamente har ni skrivit att den efterlevande maken har fri förfoganderätt till all kvarlåtenskap och att när ni båda sedan har gått bort ska kvarlåtenskapen delas i 7 lika stora delar mellan barnen. Detta fungerar dock inte, eftersom att särkullbarnen alltid har rätt att få ut sin del på en gång när dennes förälder går bort. Alltså när någon av er avlider kommer särkullbarnen till maken som avlider att ha rätt att få ut sin laglott på en gång. Denna rätt kan inte testamenteras bort. Särkullbarnen kan dock välja att avstå från att ta ut sin laglott direkt och kommer då få ut sitt arv tillsammans med de gemensamma barnen när båda makarna har avlidit. Man kan i ett testamente skriva en önskan om att särkullbarnet ska vänta med att begära ut sin laglott direkt för att den efterlevande maken ska kunna sitta kvar i "orubbat bo". För att tydligt visa sin önskan kan man bestämma att rätten till efterarv försvinner om särkullbarnet går emot denna önskan och ändå kräver ut sin laglott direkt. Då får särkullbarnet endast sin laglott och inget mer. Så det ni skulle kunna göra är att förtydliga i testamentet att ni önskar att särkullbarnen väntar med att ta ut sin laglott direkt till förmån för den efterlevande maken.
Du nämner även att det finns en livförsäkring som ska gå till maka, vilket är ett bra sätt att ge den efterlevande maken ett skydd. En livförsäkring med den efterlevande maken som förmånstagare ingår inte i den avlidnes kvarlåtenskap och försäkringsbeloppet tillfaller då efterlevande maken. Den efterlevande maken får då möjlighet att bo kvar i bostaden och kan lösa ut särkullbarn som begär sin laglott direkt.
Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,