Skulder i dödsbo

Hej. När en bouppteckning är gjord och det finns skulder kvar i dödsboet, är man som arvtagare skyldig att betala dem. En fordringsägare har via skatteverket tagit redag på att det finns c:a 10 000 kvar när bouppteckning och begravning är betald. Skulden till fordringsägaren är betydligt mera än de 10 000 som finns kvar. Om man inte betalar till dem kan det då gå till kronofogden?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! Skulder som tillhör dödsboet ska betalas med de tillgångar som finns i dödsboet. Kostnader för begravning och bouppteckning har företräde framför andra skulder. Som du har beskrivit det överstiger skulderna i detta fall de tillgångar som finns kvar efter betalning av begravning och bouppteckning. I ett sådant fall avskrivs den resterande skulden. Arvingar tar inte över den avlidnes skulder. Fordringsägaren kan alltså inte ta vidare målet till kronofogden.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000