Skriva umgängesavtal

2017-06-28 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej! Jag bor utomlands och har gemensamt vårdnad. Barnen bor hos pappa i Sverige just nu. Vill skriva på ett umgängesavtal så hen kan vara med mig under sommaren, julen/nytt år osv. Och även att hen ska fortsätta med kontakt via Skype. Hur ska jag tillväga så att pappa inte kan sabotera umgänget? Just nu har vi bara ett muntligt "avtal" som inte fungerar och vi bråkar hela tiden.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det muntliga avtal som ni har är inte skriftligt, undertecknat av er båda eller godkänt av socialnämnden och det är därmed inte juridiskt bindande. Det är alltid bra att ha ett juridiskt bindande avtal för att i största mån undvika framtida bråk (6 kap 15a § föräldrabalken).
Ett barn har rätt till umgänge med båda sina föräldrar (6 kap 15 § föräldrabalken). I första hand rekommenderar jag att ni vänder er till socialnämnden i den kommun där barnen är skrivna. Socialnämnden kan hjälpa er att samtala och upprätta ett skriftligt avtal om umgänge. När socialnämnden godkänner avtalet så blir det juridiskt bindande.
Umgängesavtalet utformar ni efter ert och barnens önskemål och ni får själva välja hur detaljerat ni vill göra umgängesavtalet. Om ni bråkar mycket så kan det vara bra att skriva ett så detaljerat avtal som möjligt, så ni båda vet vad som gäller och kan undvika konflikt.

Lycka till

Vänligen

Josefine Dahlqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94331)