FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt19/10/2021

Ska en förvaltare ha kontakt med anhöriga?

Hej på er, jag hhar en fråga ,jag har varit ihop c:a 20år med min partner, vi har inte haft gemensam adress , men vi har varit ihop helger och semestrar. men sista 5 åren har vi bott ihop fortfarande med egna adresser, hon har haft sin lägenhet hela tiden.

Nu är det så att hon fick bekräftat att hon har altzaimer sen 5 år tillbaks, och jag har vårdat henne c:a 4 år , som hon inte skulle ha klarat ensam med kommunens goda minne. Nu är hon på ett boende .

Min fråga är: är jag nära anhörig som förvaltaren skulle ha kontakt med för att få information och eventuellt se till att hon får det hon behöver, eller hon har en dotter som min sambo inte har haft vidare kontakt kanske 3-4 gånger per år, så hon kan inte så mycket om hennes behov, men ändå så håller förvaltaren bara kontakt med dottern, som bestämmer helt med en almanacka när man kan besöka henne hela julen är bokat för henne, tavlor som jag fotat med henne och mig är borta.

Så vem skall förvaltaren kontakta, jag är mycket lessen för att ha blivit åsidosatt.

PS det finns mycket mer och skriva om som jag känner att är fel.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Kontakt med anhöriga

En förvaltares uppdrag kan bestå av tre olika delar:

• Bevaka rätt

• Sörja för person

• Förvalta egendom

Uppdraget kan bestå av samtliga delar eller endast en utav dem. Eftersom förvaltarskap är en tvångsåtgärd som huvudmannen inte behöver samtycka till (jfr 11 kap. 7 föräldrabalken) är det oerhört viktigt att förvaltaren tar tillvara huvudmannens rätt och i så stor utsträckning som möjligt försöker tillgodose dennes vilja och behov. Detta gör att det är viktigt att förvaltaren också har kontakt med anhöriga och i sammanhanget är det avgörande vad som faktiskt är bäst för huvudmannen (din partner).

I ditt fall verkar du ha bäst kännedom om din partners behov och därför bör förvaltaren ha kontakt även med dig. Mitt råd till dig är därför att du försöker prata med förvaltaren om att du önskar att denne även har kontakt med dig för din partners bästa. Om detta inte leder till något resultat går det att argumentera för att förvaltaren inte ser till huvudmannens bästa och därför ska avsättas (11 kap. 20 §, 21 § och 15 § föräldrabalken). En sådan ansökan ska ställas till överförmyndarnämnden.

Sammanfattning och råd

En förvaltare ska alltid se till huvudmannens bästa. Utifrån din beskrivning borde förvaltaren därför ha kontakt med dig för att tillgodose din partners rätt. Mitt råd till dig är därför att framställa denna önskan till förvaltaren. Om denne motsätter sig detta kan du ansöka om byte av förvaltare hos överförmyndarnämnden.

Om du behöver mer hjälp för att föra processen vidare kan jag varm rekommendera en av våra duktiga jurister hos Lawlines juristbyrå. Är du intresserad av detta eller om du har några frågor om mitt svar får du gärna kontakta mig på Julia-saga.herhold@lawline.se.

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!

Med vänlig hälsning,

Julia-Saga HerholdRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000