Särkullebarn har inte blivit kallad till bouppteckning

FRÅGA
Särkullebarn, inte kallad till bouppteckningMin far som jag inte har haft kontakt med har avlidit och jag "glömdes"bort att kallas till bouppteckningen. Fick ett samtal från boupptecknaren att han ville ses och att ska skriva under en kallelse om att jag blivit kallad. Då skulle jag också få läsa bouppteckningspappren. Det känns lite fel och jag undrar om det får gå till så? Ska jag skriva under?Jag är enda särkullebarnet och pappas fru och han har 3 andra gemensamma barn.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som bröstarvinge är du dödsbodelägare till din fars dödsbo. Eftersom din far har 4 barn har varje barn rätt till minst 12,5 % av er fars kvarlåtenskap enligt laglotten. Har din far inte skrivit testamente har du rätt till 25 %.

Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningen. Har inte alla kallats och skrivit på bouppteckningen kommer Skatteverket inte godkänna bouppteckningen och bouppteckningen ska göras om i en så kallad tilläggsboupptäckning där de återigen kallar alla dödsbodelägare.

Eftersom de inte kallat dig första gången skulle det indikera att de försöker kringgå din rätt till arvet. Därför rekommenderar jag att du noggrant kontrollerar att du finns med som arvtagare och får din del av arvet innan du skriver på tilläggsbouppteckningen.

Det finns inget hinder för att du skulle skriva på och godkänna den första bouppteckningen om du är nöjd med hur den gjordes i din frånvaro. Detta skulle undvika en tilläggsbouppteckning.

Mer om detta kan du läsa i kapitel 18 och 20 Ärvdabalken

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar,

Eric Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95697)