Särkullbarns rätt till bouppteckning

FRÅGA
Hejsan!jag är så kallat "särkullebarn" och min biologiska far har nu avlidit. jag ska då som jag förstår det ha rätt få ut min del av arvet nu direkt trots att hans fru lever. Min fråga är om jag har rätt se själva värderingsunderlaget som styr min andel av arvet, hur man värderat alla tillgångar som finns efter honom?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som bröstavrvinge till din far är du en del av dödsboet enligt ärvdabalken 18 kap. 1 §. Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningen enligt 20 kap. 2 §, vilket innebär att du kommer att få ta del av värderingen om du så önskar. Själva värderingen ska vara marknadsvärdet vid dödsfallet, och sker antingen genom att dödsbodelägarna tillsammans värderar kvarlåtenskapen eller att de begär att rätten förordnar dem en boutredningsman.

Med vänlig hälsning,

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?