Särkullbarn rätt till arv då efterlevande sambo ej begär bodelning

2017-09-16 i Särkullbarn
FRÅGA
Min fråga är vad som händer om den efterlevande sambon inte begär bodelning när den andre sambon gått bort.Går särkullbarnet till den avlidne då helt miste om arvet av sin del i huset? Eller det finns andra alternativ så som att särkullbarnet kan begära att bli utlöst av den efterlevande sambon om ekonomiska möjligheter finnes. Tänker på laglott och arvslott.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om den efterlevande sambon väljer att inte genomföra någon bodelning, vilket enligt lag är helt okej, innebär det att den avlidne sambon behåller all sin egendom. Allt det som tillhör den avlidne fortsätter alltså vara dennes. Om särkullbarnet är den avlidnes enda barn är det också denne som ärver allt från den avlidne.

Huruvida särkullbarnet går miste om sin del i huset är svårt att säga då jag inte vet vem som äger huset, om det föreligger samäganderätt eller inte. Om huset ägs tillsammans ska särkullbarnet givetvis få ut sin del då denne som sagt är den arvsberättigade. Om det däremot är den efterlevande maken som äger huset själv har särkullbarnet ingen rätt till detta om den efterlevande väljer att avstå bodelning.

Regleringar kring detta hittar du i 8 § sambolagen, 1 § ärvdabalken samt 1 § samäganderättslagen.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1200)
2021-07-29 Min svärmors man har gått bort, kan hans särkullbarn ärva från henne?
2021-07-28 Min mor har gått bort, kan hennes man behålla alla hennes pengar?
2021-07-28 Det finns obetalda räkningar och särkullbarn, hur fördelas arvet?
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt

Alla besvarade frågor (94358)