Sambos efterarv

2017-02-02 i Sambo
FRÅGA
Jag bor tillsammans med min sambo i ett hus som jag äger till 100%. Jag har två vuxna barn (helsyskon från tidigare äktenskap). Om jag går bort, kan jag på något sätt "fördröja" arvet, det vill säga huset till mina barn så att min sambo kan bo kvar under viss tid eller tills hon ordnar sig eget boende? Hon är pensionär och kan omöjligen köpa loss det. Räcker det kanske med något avtal med mina barn?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Sambos saknar det starka skydd som makar har då en partner går bort.

Om du går bort så har din partner rätt att begära en bodelning av er samboegendom. (Detta framgår ur 18,8§§ Sambolagen) - Om bostaden som du äger har förvärvats för gemensamt bruk och ni bor i den tillsammans så räknas den som samboegendom och ska därför vara en del av bodelningen. (3,5§§ Sambolagen). Din partner kommer dock endast ha rätt till halva värdet på er egendom, resten kommer att vara "din" egendom. Det svagare skyddet för sambos jämfört med makar innebär att det inte finns någon efterarvsrätt för din sambo. All din kvarlåtenskap kommer därför direkt gå till dina bröstarvingar, alltså dina barn. (2:1 Ärvdabalken).

Det är inte möjligt att sluta ett bindande avtal med dina barn där de efterger sin rätt till arvet under en begränsad tidsperiod.

Däremot är det möjligt att testamentera din bostad med nyttjanderätt till din partner. (12:3 Ärvdabalken) Om du gör detta så har din partner nyttjanderätt till bostaden under sin livstid, då hon går bort så kommer dina arvingar att ärva. På så vis kan din partner ha bostaden sålänge hon lever, när hon dör så får dina barn bostaden.

Ett annat sätt att lösa det hela på är att helt enkelt gifta er. Om ni gör det så kommer det starka skyddet i ärvdabalken 3:1 att omfatta er. Det innebär att din partner tar över all din kvarlåtenskap som du inte testamenterat bort tills dess att hon går bort. Vid hennes bortgång ärver dina arvingar kvarlåtenskapen som din partner har haft i sin besittning. (3:1, 3:2 Ärvdabalken)

Sammanfattningsvis - Samboskap ger inget starkt skydd vid en partners bortgång. Det går att stärka skyddet genom ett testamente till förmån för partnern eller genom att gifta sig.
Det är inte möjligt att sluta ett avtal med dina barn om att avstå från arvet under en viss tidsperiod på förhand.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (500)
2021-09-07 Skillnaden mellan arvsrätten för gifta och sambos
2021-08-20 Räknas gåva till sambo som förskott på arv?
2021-08-17 Vem ärver i ett samboförhållande?
2021-08-14 Kan min pappas partner med stöd av sambolagen göra anspråk på hans bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (95758)