Sambos arvsrätt

2017-01-24 i Sambo
FRÅGA
Hej!Jag och min sambo köpte nyligen en bostadsrätt ihop. Nu funderar vi vad som skulle hända utifall att någon av oss avlider? Vi har inga barn och kommer heller ej att skaffa, föräldrar och syskon finns på båda sidorna.Specifik undrar vi vad som händer om 20 år då lånet är avbetalt och bostadsrätten troligen ökat en hel del i värde. Kommer den kvarlevande att få ta ett nytt lån för att 'köpa ut' arvingar på 50% utav bostaden värde baserat på värdering i samband med dödsboet? Kan vi 'skydda oss' ifrån arvingar på något sätt utan giftermål och hur blir det bättre med giftermål isåfall?Målet är att slippa sörja och samtidigt få lämna bostaden p.g.a. ekonomiska problem orsakade utav arvet.Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln om någon av er avlider är att en bodelning ska göras och att er gemensamma bostad då ska fördelas lika mellan den kvarlevande sambon och den avlidne sambons dödsbo, se 8 § sambolagen (här). Utgår man från huvudregeln blir det som du beskriver att den kvarlevande sambon, om denne vill bo kvar i bostadsrätten, får köpa ut arvingarna. Ett sätt att förhindra detta är, om man inte vill gifta sig, att ni båda skriver varsitt testamente där ni skriver att den kvarlevande sambon ska ärva hela bostadsrätten. Så länge testamentet uppfyller formkraven är en person i princip fri att fördela sitt arv hur denne vill. En begränsning i testamentsrätten är att arvlåtarens barn alltid har rätt till sin laglott, vilket är hälften av dess arvslott, se 7 kap. 1 § ärvdabalken (här). Eftersom ni inte har några barn behöver ni inte oroa er för denna regel, men det kan vara bra att veta om ifall ni i framtiden skulle ändra er och skaffar barn.

Formkraven för ett testamente anges i 10 kap. 1 § ärvdabalken, se här. Uppfylls inte dessa krav är testamentet ogiltigt och arvet kommer att tilldelas den avlidne sambons föräldrar. Ett testamente ska först och främst vara skriftligt. För giltighet krävs vidare att två vittnen varit närvarande när testatorn undertecknar testamentet och att även dessa två vittnen undertecknar testamentet. Vittnena måste vara medvetna om att det är ett testamente de bevittnar. Önskar ni att få hjälp med att upprätta era testamenten kan ni använda er av Lawlines tjänst för upprättande av testamente. Tjänsten hittar du här

Fördelen med giftermål är att man som make får en lagstadgad arvsrätt som man som sambo inte har rätt till. En make behöver alltså inget testamente för att ha rätt till arv.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Cecilia Knutsen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (484)
2021-05-31 Sambo och testamente gällande barn
2021-05-15 Vad händer med bohag vid en sambos död?
2021-05-08 Sambo avlider - vem får bostaden?
2021-05-05 Ärver sambos varandra om det finns ett testamente?

Alla besvarade frågor (93110)